Elhunyt a Kossuth híd tervezője

Kilencvennégy éves korában elhunyt Mistéth Endre Széchenyi-díjas hídépítő mérnök, a háborús pusztítás után épített első dunai hidak, a még ideiglenes „Manci", majd az első állandó híd, a Kossuth híd tervezője – tájékoztatta szerdán az MTI-t az elhunyt unokája.

A neves szakembert, mint a Kisgazdapárt tagját, 1946-ban újjáépítési, majd építési és közmunkaügyi miniszterré nevezték ki. 1947-ben, az úgynevezett „Magyar Közösség” ügyben, vagyis az első koncepciós perben koholt vádak alapján elítélték, és csak 1955-ben nyerte vissza szabadságát – közölte Hanga Tímea.

Mistéth Endre 1912-ben a Temes vármegyei Buziásfürdőn született. A budapesti műegyetemen szerzett építőmérnöki diplomát 1935-ben. 1944-től részt vett a fegyveres ellenállási mozgalomban, és a nyilas puccsot követően igyekezett megakadályozni az ipari üzemek Németországba szállítását – mondta az unoka.

Az elmúlt évtizedekben a többi között közreműködött a kiskörei vízlépcső és az Erzsébet híd tervezésében, 1978-ban akadémiai doktori címet szerzett, majd 1996-ban életművét Széchenyi-díjjal ismerték el.

Mistéth Endrét július 21-én Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra – közölte Hanga Tímea.

Címkék: Magazin