Folytatódik a tehénmizéria

Szabálysértési eljárást indított az V. kerületi önkormányzat a CowParade szervezői és a Bazilika előtt kiállított tehén megrongálói és elszállítói ellen - közölte az önkormányzat szerdán az MTI-vel.

Csikós Gergely, a CowParade főszervezője arról tájékoztatta az MTI-t: nem kerül vissza a Szent István térre az Olvadó jégkrém című, vihart kavart alkotás. A Fidesz V. kerületi szervezete szerint Steiner Pál úgy tesz, mintha nem tudott volna arról, hogy a közterület-foglalási engedélyt saját párttársai szavazataival a Fidesz képviselőinek ellenzése mellett adták ki. A közlemény szerint Steiner Pál polgármester visszavonta a “tehénparádé” szervezőinek közterület-használati engedélyét, s fegyelmi eljárást is indított a kerületi közterület-hasznosítási társulás igazgatójával szemben, mivel az engedélyeztetés előtt nem egyeztettek a Szent István-bazilika plébánosával.

Mint írják, Steiner Pál továbbra is “egy kedves nyári gegnek” tartja a tehénparádét, azonban, mivel a szervezők – a közlemény szerint “bizonyára nem véletlenül” – nem az engedélyben foglalt területre, hanem a Bazilika díszburkolatára, a járókelőket és hívőket is zavaró pontra helyezték a “fagyis” tehenet, a polgármester visszavonta a Szent István térre kiadott közterület-használati engedélyüket.

Az önkormányzat szerint “sérült a jogbiztonság, amikor a szervezők nem engedélyezett helyen foglaltak közterületet, és akkor is, amikor a tiltakozók az alkotással szembeni ellenérzéseiket önbíráskodással és rongálással fejezték ki”. Mivel tízezer forintnál nagyobb értékről van szó, vélhetően rendőrségi eljárás indul az ügyben – folytatódik a közlemény.

Az V. kerületi közlés szerint a polgármester és a Szent István-bazilika plébánosa négy évvel ezelőtt állapodott meg abban, hogy addig semmilyen engedélyt nem ad ki az önkormányzat a Szent István térre, ameddig nem egyeztet a Bazilikával. Ezt a megállapodást nem vették figyelembe a CowParade engedélyeztetési eljárása során a közterület-hasznosítási társulásnál, ezért kap fegyelmit a társulás igazgatója – olvasható az V. kerület önkormányzat közleményében.

Július 4-re virradó éjszaka ismeretlen tettesek a Szent István-bazilika szomszédságában felállított, Olvadó jégkrém című alkotást megrongálták, és a Bazilika elől átvitték a Liberálisok Házához. Az állítólagos tettesek a sajtóban azzal indokolták a szobor áthelyezését, hogy “a tehén ott jelentett problémát abban a kontextusban”, s egy feszültséget akartak feloldani.

Puskás András, a V. kerületi Fidesz frakcióvezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: “a jobboldali képviselők már a döntést meghozó bizottság ülésén aggályukat fogalmazták meg a “tehenes-üggyel” kapcsolatban, mivel senki sem tudott válaszolni arra, hogy pontosan milyen jellegű műalkotások kerülnek majd a terekre. Az MSZP és az SZDSZ képviselői ennek ellenére adták ki az engedélyeket”.

A CowParade Budapest több mint ötven különböző kreatív alkotást mutat be városszerte három hónapon keresztül, 2006. június 30-tól szeptember 10-ig.

Címkék: Magazin