Szívroham vitte el Darwin 175 éves teknősét

Az Ausztrália állatkertben 175 éves korában elpusztult Harriet, a galapagosi óriásteknős, amelyet még Charles Darwin fogott be 1835-ben a Galapagos-szigeteken.

Harriet már egy ideje betegeskedett, néhány napja pedig szívrohamot kapott, amin az orvosok már nem tudtak segíteni. Az állat szívelégtelensége állandósult, majd egyre gyengülő keringése végleg leállt – nyilatkozta a televíziónak John Hangar állatorvos.

Harriet avaly novemberben ünnepelte 175. születésnapját, a Sydney-i Australia Állatkert egyik nevezetessége volt, s 1987 óta a televíziós sztár, „krokodilvadász” Steve Irwin és csapata gondozta őt. Az állatkert szakembereinek állítása szerint a teknőcöt – amely akkor még alig volt nagyobb egy tányérnál – maga Charles Darwin fogta be 1835-ben a Galapagos-szigeteken.

Ez a nézetet egyébként több kutató vitatja arra hivatkozva, hogy az állaton elvégzett DNS-vizsgálat tanúsága szerint Harriet olyan óriásteknőc alfajhoz tartozik, amelynek őshonát jelentő szigeten Darwin soha nem járt. Harriet akár találkozott Darwinnal, akár nem, életkorát egyetlen tudós sem vitatta.

Címkék: tudomány