Hiddink újra kiejti az olaszokat?

A hétfői két nyolcaddöntőben tulajdonképpen csak egy nagycsapat lép pályára: Olaszország. Ausztrália elleni meccsnek ők a toronymagas esélyesei, az esti mérkőzésen pedig két "kicsi", Svájc és Ukrajna válogatottja harcolhatja ki a legjobb nyolc közé jutást.

Ausztrália-Olaszország 17 óra

Noha tisztában vannak az esélyekkel, az ausztrálok nem szándékoznak feltartott kézzel kimenni a pályára a németországi labdarúgó-világbajnokság hétfő délutáni nyolcaddöntős mérkőzésén.

“Ez egy igazi Dávid és Góliát helyzet. Az olaszok nyertek már három vb-t, és számos más nagy tornán edződtek, mindez azonban nem jelenti azt, hogy félnünk kellene tőlük” – jelentette ki a védő Lucas Neill, aki több társához hasonlóan Angliában keresi a kenyerét. A Blackburn Rovers játékosa szerint reményt adhat nekik, hogy a csoportszakaszban játszottak a legerősebbnek tartott brazilokkal, és noha 2-0-ra kikaptak, jó teljesítményt nyújtottak ellenük.

Az ausztrálok a nyolcaddöntő előtt 3-1-re megverték a japánokat, majd két góllal kikaptak a braziloktól, végül pedig 2-2-t játszottak a horvátokkal, ezzel legnagyobb sikerüket elérve versenyben maradtak a kieséses szakaszra.

Hiddink négy évvel ez előtt a dél-koreai válogatottal már tört borsot az olaszok orra alá. Akkor egy aranygóllal nyert a holland mester csapata az azzurik ellen.

Az olaszok egyelőre adósak a látványos futballal, viszont eredményesen és nagyon összeszedetten játszottak a csoportmérkőzéseken: két győzelemmel – a ghánaiak és a csehek elleni 2-0-val – és egy döntetlennel – az amerikaiakkal szembeni 1-1-gyel – léptek tovább.

Elemzések szerint a villogáshoz elsősorban a sérülése után visszatért Francesco Totti formájának javulására lenne szükség, kérdés, hogy ez mikor következik be. Simone Perotta annak a véleményének adott hangot, hogy a még korántsem százszázalékos irányító szerepeltetése egyáltalán nem tekinthető luxusnak, mert abban a feladatkörben, amit neki kell betöltenie, senki sem képes olyan jó teljesítményre, mint ő.

Marcello Lippi többször változtatott a kezdőcsapatán, és ezúttal is cserére kényszerül, ágyéksérülés miatt ugyanis nem számíthat Alessandro Nestára.

Svájc-Ukrajna 21 óra

A svájci és az ukrán válogatottnak is óriási siker lenne, ha bejutna a németországi labdarúgó-világbajnokság legjobb nyolc csapata közé, márpedig ez az egyik alakulatnak mindenképpen megadatik, mivel nem kis szerencse folytán, nagycsapatokat elkerülve éppen egymással játszanak hétfőn este, Kölnben.


Senderos vállsérülései miatt dõlt ki (AP)

A nyolcaddöntős találkozóra mindkét együttes reális célként fogalmazhatja meg a győzelem kiharcolását, amit pedig a 16-os mezőny további résztvevőinek döntő többségével szemben aligha tehetne meg. Egyúttal lehetőség nyílik arra, hogy a sztárok nélkül menetelő svájci válogatott híveket szerezzen magának, az ukrán csapat pedig még egyszer bizonyíthatja, hogy a 2004-ben aranylabdás Andrij Sevcsenko mellett is akadnak azért kiváló játékosok a keretben.

A világbajnokságon először szereplő ukránok számára rosszul indult a sorozat, 4-0-ra kikaptak a spanyoloktól. Azután viszont 4-0-ra verték a szaúd-arábiaiakat, majd 1-0-ra a tunéziaiakat. A svájciak gólnélküli döntetlennel kezdtek a franciák ellen, majd 2-0-ra verték a togóiakat és a dél-koreaiakat.

“Már az óriási siker az ukrán labdarúgás számára, hogy továbbléptünk a csoportból. Ez annak köszönhető, hogy a spanyoloktól elszenvedett súlyos vereség után is bíztunk magunkban” – mondta Sevcsenko.

Az ukránok elleni győzelmük esetén egyébként a svájciak még nem írnának történelmet, ezt megelőzően ugyanis már három alkalommal 1934-ben, 1938-ban és 1954-ben voltak tagjai a legjobb nyolc mezőnyének. A negyeddöntőnél tovább azonban nem jutottak, előbb a csehszlovákok, majd a magyarok, utóbb pedig az osztrákok állították meg őket.

A nyolcaddöntős összecsapás mindkét alakulata a szervezettségre épít, ezúttal azonban mindkét oldalon akad gondja a kapitánynak. Köbi Kuhnnak a vállsérülést szenvedett Philippe Senderost kell pótolnia, úgy tűnik, erre a feladatra Johann Djourout, Senderos arsenalos csapattársát jelöli a szakvezető. Oleg Blohin viszont sárga lapok miatt nem számíthat Vjacseszlav Szviderszkijre és Andrij Ruszolra, az elsőként szóba jövő Dmitro Csigrinszkij pedig combsérüléssel bajlódik.
Címkék: FociVB