Ghána padlóra küldte Nedvedéket

Káprázatos teljesítménnyel aratott magabiztos győzelmet Ghána válogatottja Csehország ellen a nap rangadóján, amely végre méltó volt egy világbajnoksághoz; veszélybe került Nedvedék továbbjutása ezzel a vereséggel.

Gyors góllal kezdődött a meccs, amelyről akkor csak kevesen gondolhatták volna, hogy egy világklasszis színvonalú találkozót indít el. Az utolsó még komolyan versenyben lévő, és előzetesen külön kiemelt afrikai válogatott, Ghána ellentmondást nem tűrően folytatta a csehek elleni számukra létfontosságú mérkőzést. Hamar kirajzolódott a meccs alapfelállása: Essienék gyorsaságukkal és pontosságukkal próbáltak Nedvedék felébe kerekedni. Ez a vártnál is tökéletesebben sikerült.

A csehek végigszenvedték az első 45 percet. Komoly helyzetük gyakorlatilag mindössze egy adódott, igaz az előző meccs hőse, Rosicky azt is csúnyán elbaltázta. A másik oldalon Gyan, az első találat szemfüles szerzője, remek összhangban futballozott társaival, sorra dolgozták ki a helyzeteket. Ekkor még viszonylag tisztességesen végezte dolgát a cseh védőfal, úgyhogy csak szolid sikereik voltak a feketéknek. A „Fekete Csillagok” így is sokat sejtetően rohamoztak minden adandó ellentámadásból. A csehek gyakorlatilag labdába sem rúgtak a középpályán technikás riválisaik fölénye miatt.

Mindent azért õ sem védhetett – Petr Cech (AP)

A második félidőben a csehek indítottak jobban, de nem volt szerencséjük. Ezen a napon Ghána minden labdarúgója tökéletesen teljesítet. A védelem szűrt mikor szűrnie kellett, Kingston kapus magabiztosan őrizte hálóját, míg a középpálya elképesztően hatékonyan működött. A feketék egyre-másra vezették ellenakcióikat a bágyadt csehek csodálkozó beletörődésétől kísérve. Gyan számtalanszor került a védői mögé, de rendre elhibázta ziccereit. Társai sem koncentráltak kellőképpen. Szinte mindegyik támadásban benne volt a gólszerzés lehetősége.

Aztán egyszer csak történt valami, ami megváltoztatta a helyzetet. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a meccs: Ujfalusi rúgta fel 16-osán belül ellenfelét, majd mehetett idő előtt zuhanyozni. Csehország abban a pillanatban padlóra került. (Még úgy is, hogy az afrikaiak elhibázták a 11-est!) Játékosaiban nem volt semmilyen ellenállás. Kivéve egyet: Petr Cech-t, a szédületesen védő kapust. Ha ő nincs, akkor Csehország óriási zakót is kaphatott volna a mai nap. Mintegy hat-hét 100 százalékos ziccert hatástalanított óriási bravúrokkal. A meccs utolsó negyede hasonlított egy edzőmeccshez, ahol csak az egyik csapat játszik, hatalmas nyomás nehezedett az európaiak kapujára, amit végül nem bírtak elviselni. Kaptak még egy gólt.

Hõsök egymás között – Muntari, Gyan, Amoah (Reuters)

A meccset teljesen megérdemelten nyerte Ghána csapata, akik nemcsak fontos három pontot szereztek, de életben tartották esélyeiket a csoportból való továbbjutáshoz. Ráadásul klasszis futballjuk miatt szurkolók millióit állíthatták maguk mellé. Csehország ellenben nagyon nehéz helyzetbe került: csatáraik sérülése csak tovább fokozhatja aggodalmaikat. Ha nem győznek utolsó csoportmeccsükön az olaszok ellen, akkor akár ki is eshetnek.

Csehország-Ghána 0-2

Gólszerző: Gyan (2.), Muntari (82.)
Sárga lap: Lokvenc (49.), ill. O. Addo (18.), Essien (40.), Gyan (66.), Boateng (75.)

Címkék: FociVB