Ragyogó fekete gyémántok? – debütáló csapatok a vb-n (2. rész)

Akár kellemetlen meglepetést is okozhatnak, a semleges nézőknek azonban mindenképpen különleges élményt adhat nem ritkán szertelen játékosságuk. Veterán ex-világsztár, negyedosztályú profi, másfél éve önszorgalomból egymagában edző kapus, és Afrika legdrágább játékosa is köztük van. Önálló államként Ukrajna és Csehország is premierjét ünnepli Németországban.

Olvassa el összeállításunk első részét.

Trinidad és Tobago: A karibi cunami ereje

Egy karibi kiscsapat is debütál a 18. labdarúgó vb-n. Egy fél Budapestnyi mini-állam – mindössze 1 millió lakossal -, amelynek jelenlegi legnagyobb sztárjáról az ország egyik legszebb stadionját nevezték el. A Bacoletben épített Dwight Yorke Stadiont. A T&T válogatott immáron 35 éves világhírű, egykori Manchester United csatárát mai is sokan ismerik.


Pedig a csapat holland trénere, Leo Beenhakker – 5 év után! egy ausztrál klubcsapatból „kikérve” – csak a Bahrein elleni mindent eldöntő pótselejtezőre hívta vissza a keretbe a focistát. Szükség is volt Dwight Yorke tudására, hisz a FIFA-ranglistáján ezen idő szerint a 47. helyet elfoglaló gárda a CONCACAF-zóna számos országa miatt a legtöbb selejtezőmérkőzést volt kénytelen játszani: pontosan húszat.


A vb-k történetének legapróbb állama nem bízta a véletlenre: a világutazó holland mester személyében egy olyan szaktekintélyt sikerült a kispadra ültetniük, aki 1965-ben kezdődött pályafutása során Európa több bajnokságában illetve Mexikóban és Szaúd-Arábiában dolgozott. A Real Madriddal illetve az Ajaxszal spanyol és holland bajnokságot is nyert.

T&T együttese az egyik legerősebb – „B” – csoportban nem túl sok vizet zavarhat Anglia, Paraguay és Svédország mellett.

Elefántcsontpart: Elefántok, akiket szívesen látnak a porcelánboltban

Nemcsak az újoncok közötti előkelő helyezésük – 32-ek a FIFA-ranglistán – miatt, de a játékstílusuk és a csapat tagjainak világszínvonala miatt is külön figyelmet érdemel Elefántcsontpart premierje a világbajnokság történetében. A közép-nyugati ország elvitathatatlan vezéregyénisége, a földkerekség egyik legjobb formában lévő, állandóan gólveszélyes csatára, Didier Drogba.



Elefántcsontparti öröm (AFP)

A Chelsea sztárja mellett azonban kevesekben tudatosulhatott, hogy milyen remek játékosokat is felvonultat a világhírű Henri Michel csapata: Kolo Touré (Arsenal), Aruna Dindane (RC Lens), Bonaventure Kalou (Paris St. Germain-ből a napokban a Chelsea-hez igazolt) és Kanga Akalé (AJ Auxerre) is az „Elefánokat” erősíti.


E játékosok jelenthetik a garanciát annak a francia mesternek, aki játékosként és edzőként is vb-bronzot nyert korábban, majd trénerként olyan eredményt könyvelhetett el, mint sikeres edzősködés Marokkó, Szaud-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Kamerun vagy Tunézia válogatottainál is – Elefántcsontpart már a negyedik nemzeti együttes, amelyet kijuttatott a világbajnokságra!

A „C” csoport másik három válogatottját – Hollandia, Argentína és Szerbia-Montenegró csapatait – külön elszomoríthatja, hogy Drogbáék remek formában, érkeznek a vb-re: történetük legnagyobb sikerét aratták az utóbbi Afrika Kupán, ahol a döntőben csak 11-eskkel maradtak alul Egyiptom ellen.


Ukrajna csapata (AFP)

Ukrajna és Csehország: Nemzettudatos favoritok

Volt már ukrán és cseh játékos is a világbajnokságok eddigi 17 döntőjén. Önálló nemzetként azonban most először mérettetnek majd meg Ukrajna és Csehország csapatai. Az ukránok – korábban a Szovjetunió válogatottját erősítették – jelenleg hiába tudják soraik között a világ egyik legveszélyesebb és legkitűnőbb csatárát, Andrij Sevcsenkot, a FIFA szerint mindössze a 41. helyen állnak a ranglistán. A Chelsea friss fogása mellett a többiek is azon lesznek, hogy megtöbbszörözött erővel igyekezzenek javítani pozíciójukon. Annál is inkább, mert a csoport-selejtezőkön ez a garnitúra volt az első, amelyik kvalifikálta magát a futballtornára.


Oleh Blohin, az egykori legendás játékos edzői bíztatására alighanem hallgatnak majd „Seva”-ék, és a nem verhetetlen „H” csoport tagjai – Tunézia, Szaud-Arábia és Spanyolország – közül kivívják a továbbjutást.


A cseh csapat (AFP)

A cseh csapat annyi szlovákokkal közös sikeres év után – hivatalosan első alkalommal – most Csehországként próbál meg maradandót alkotni Németországban. Habár a FIFA-ranglistáján az előkelő 2. helyen szerepelnek, nincsenek könnyű helyzetben: hiába az Európába példátlan népszerűségnek örvendő alakulat, ha a legnagyobb sztárjai hónapok óta sérültek vagy formán kívül játszanak. Így van ezzel az óriás-csatár, Jan Koller és a – bajnoki diadallal együtt is – gyenge szezont maga mögött tudó extra-klasszis, Pavel Nedved. A 2004-es EB – ahol ezüstérmet szereztek Karel Brückner fiai – egyik legeredményesebb csatára, Milan Baros pedig szintén csak árnyéka önmagának.

A társulat ezzel együtt bízhat atombiztos középpályás sorában, és abban, hogy az „E” csoport olasz, ghánai és amerikai válogatottjai ellen sikerrel veszi a csoportküzdelmeket.

Címkék: FociVB: !Hírek