Megvan Kesselyák utódja az operában?

Győriványi Ráth György válthatja Kesselyák Gergelyt a főzeneigazgatói poszton, amit várhatóan a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján jelenti be Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója – értesült az MTI az operaház belső ügyeit jól ismerő több forrásból.

Győriványi Ráth György egyszer már dolgozott főzeneigazgatóként az Operában. 2001 tavaszán pályázaton nyerte el ezt a tisztséget, miután a másik induló Peskó Zoltán visszavonta saját pályázatát. Kinevezését 2001 márciusában Rockenbauer Zoltán akkori kulturális miniszter adta át, mandátuma öt évre szólt. Győriványi Ráth Györgyöt 2002 júniusában mentette fel Görgey Gábor, az akkori kulturális miniszter vezetői alkalmatlanságra hivatkozva, a főzeneigazgatót az akkori főigazgatóval, Locsmándi Miklóssal együtt bocsátották el az operaház éléről.

Kesselyák Gergely május 23-án, hétfőn nyújtotta be lemondását, azzal indokolva lépését, hogy nem ért egyet Hegyi Árpád Jutocsa elképzeléseivel. Az operaház főigazgatója május 24-én, kedden elfogadta a Kesselyák Gergely lemondását: “Kesselyák Gergely főzeneigazgató úr lemondását tudomásul veszem és sajnálom, hogy a közös pályázatunkban foglalt megújulás kihívásait az egyik legnagyobb reményű magyar operakarmester nem tudta vállalni. Kesselyák Gergely karmesteri munkájára, zenei tehetségére, operarendezői munkájára és művészi kvalitásaira a Magyar Állami Operaház továbbra is számít” – közölte Hegyi Árpád Jutocsa kedden.

A Népszava Kovács János karmestert kereste meg telefonon. A Kossuth-díjas művész, aki korábban tiltakozásiul a leépítések ellen lemondott az első karmesteri tisztségről most karmesterként is távozni készül. Mint elmondta, Hegyi személyesen közölte vele, hogy fontolgatja Győriványi megbízását.


“Azzal a főigazgatóval, aki egy – egyébként saját magához hasonlóan – dilettáns, karrierista és diktatórikus eszközöket használó ember kinevezését “fontolgatja”, nem akarok együtt dolgozni. ” – tette hozzá Kovács János.


Az MTI-nek sem Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatót, sem pedig Győriványi Ráth Györgyöt nem sikerült elérnie telefonon.

Címkék: Magazin