Kamera Hungária: fókuszban a digitális tévézés

A digitális televíziózásban rejlő lehetőségekről, az új törvényi szabályozás szükségességéről és a megváltozó fogyasztói és reklámozói szokásokról szólt a 6. Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál szakmai programja április első hétvégéjén Pécsett.

A fesztivál közleménye szerint abban mindenki egyetértett, hogy az átütő szolgáltatás, az ún. „killer application” még várat magára, ugyanis a nézők döntésén múlik, hogy mobilon, vagy más platformon szeretnének televíziózni és hogy milyen tartalmakat és mikor néznek szívesen. Az emberek nagy része azonban nem tudja, hogy a filmek megnézése közben majd akár háttérinformációkhoz, sztárinterjúkhoz is hozzáférhet, kiválaszthatja a legkedvezőbb kameraállást a közvetítéseken, vagy chatelhet, vásárolhat, ügyet is intézhet. Egy – a TV2 és a Nielsen által végzett – felmérést szerint a megkérdezettek 44 százaléka nem költene jobb televízióra, és csak 4,5 százalék venne új TV-t, hogy digitális adást nézhessen rajta.

A televíziók és a reklámozók bővülő csatorna kínálatra és szegmentálódó reklámköltésekre, valamint szűkebb, specializáltabb célcsoportokra számítanak. A tömegreklámokból származó csökkenő bevételek helyett új lehetőséget jelentenek az alternatív reklámozási technikákból, például a filmekben elhelyezett termékek, az ún. „product placementekből” származó összegek, valamint a nézői interaktivitás segítségével a fogyasztói szokásokról szerzett adatok segítségével jobban célozható reklámköltések. Mindezekhez azonban a szabályozás korszerűsítésére van szükség.

A fesztiválra tavaly decembertől 2006. február 6-ig nevezhettek alkotók, szerkesztőségek illetve televízió-társaságok, az országos, a tematikus és a regionális televíziós alkotóműhelyekből, valamint a határon túli szerkesztőségekből. A pályaműveket szórakoztató műsor, dokumentumfilm-műsor, történelmi és életrajzi film, színes riport, tényfeltáró vagy oknyomozó riport, tudósítás, interjú, stúdióbeszélgetés, tematikus magazin, tematikus műsor, dramatikus mű, műsorarculat, on-air promotion, és kísérlet, újítás kategóriákban zsűrizték.

A koncertekkel, sztár fellépőkkel, közönségtalálkozóval és diákvetélkedővel fűszerezett fesztivál minden eddigit meghaladó alkotói és közönség részvétellel büszkélkedhet. A rekord mennyiségű, több mint 12 210 perc műsoridőt kitevő 437 pályamű közül kiválasztott győztes alkotások díjátadó gálaestjére Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában kerül sor április 5-én este 7-kor.

A győztes alkotások díjátadó gálaestje Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában április 5-én este 7 órakor kezdődik.

Címkék: Magazin