Teret a blogoknak

Több mint féléves fejlesztés, és egy rövid, zártkörű próbaidőszak után, november 22-én indult el a Blogter, a legújabb magyar közösségi blogportál.

A hazai bloggerek új webhellyel gazdagodtak a Blogter.hu elindulásával. Hogy sikeres lesz-e ez új közösségi oldal, nagyban függ attól, hogy mennyire képes a Blogter legénysége megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyek egy szerkesztett blogportál iránt mutatkoznak. Noha a Blogter újdonsága a szerkesztett főoldal, valamint az úgynevezett serpákon alapuló moderálás és témakiemelés, jelentős szerepet kapnak az oldalon megvalósuló automatikus rendszerező elvek és a folyamatosan frissülő toplisták.

A szolgáltatás sikerét a szerkesztők a több ezer regisztrált felhasználó mellett a hazai hírességekre alapozzák, például a Kispál és a Borz, a Bëlga, Erik Sumo, Para-Kovács Imre is rendelkezik a Blogteren webnaplóval.

A Blogter mögött nem áll tucatnyi újságíróból álló szerkesztőgárda, csupán a sherpáknak nevezett pár főnyi moderátorcsapat közli állandóan – a szoftver segítségével – frissített válogatást a címlapon a szolgáltatásba regisztrált webnaplók legérdekesebb, legolvasottabb és legtöbb hozzászólást kapott bejegyzéseiből. A szűrést a moderátorok mellett egy bloggerekből kiválasztott csapat is segíti, akik a bejegyzések válogatásával és kiemelésével segítik a szolgáltatásban publikáló bloggereket címlapra kerülni.

Teszteltük

A Blogter valóban felhasználóbarát felülettel várja a felhasználókat, sablonjai könnyen módosíthatók, és a weboldalfejlesztésben kicsit is jártas blogger számára pillanatok alatt teremt lehetőséget egyéni kinézetű webnapló létrehozására. Sajnos a látogatottság könnyen manipulálható, mivel az automata letöltésszámláló nem tesz különbséget látogató és kattintóautomata között.

A szerkesztett főoldal valóban jó ötlet, a megvalósítása már kevésbé. Tartalmi tekintetben erősen preferáltak a híres emberek blogjai. Láthatóan ettől az összes toplistás helyet olyan blogok foglalják el, amelyeket valami okból a szerkesztők kedvencei. A kiemelt tartalmak között gyakran érződött, hogy a sherpáknak saját elképzelései vannak arról, hogy mit is kellene olvasnia a látogatóknak.

A kezdő blogger nehezen jut címlapra, és persze, ha oda is kerül, akkor sem a legjobb helyre, viszont a már menő blogtulajdonosok több blogbejegyzése is megtalálható egyidejűleg a szerkesztett főoldalon.

Címkék: tech