Macondo csodát tehet

Gabriel Garcia Márquez kolumbiai szülőfaluja, Aracata a jövőben felveszi az író világhírű regényeiből ismert Macondo nevet.

Macondo városa Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író több regényének, köztük a Söpredéknek és a Száz év magánynak színhelyeként vált ismertté az egész világon. Sokkal kevésbé viszont Aracataca, a falu, ahol Márquez született. Erről Pedro Sánchez, a falu polgármestere európai látogatása során maga is meggyőződhetett és ebből a tényből született az ötlete: a helységnek fel kell vennie Macondo nevét, ez talán megoldás lenne sanyarú helyzetére. “

A probléma egyszerű. Turisztikailag kell kihasználni illusztris falubelink tehetségét, a képzeletbeli Macondót valósággá kell változtatni” – fejtette ki Sánchez, aki hazatérve hivatalosan is átnyújtotta a falu kérelmét a megyei illetékeseknek.

Jogi problémák ugyan még felbukkanhatnak, de bízik a sikerben. Olyannyira, hogy már megrendelt az asztalosnál egy óriási táblát, amelyet a település bejáratához szán, a következő szöveggel. “Isten hozta Aracataca-Macondóban, a mágikus realizmus földjén.”
A kultúráért felelős önkormányzati képviselő barátja még precedens citálásával is megtámogatta: ha létezhet Franciaországban egy Illier-Cambray nevű helység, Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című könyvének elképzelt faluja nyomán, akkor létezhet Aracatara-Macondo is. És ha jönnek az “irodalomturisták”, lesz pénz vízvezetékre, lesz munka és emberhez méltóbb élet.

A Macondo név, amelyről Márquez önéletrajzában elárulta, hogy egy banánültetvény cégtáblája volt, csodát tehet – írta a La Repubblica című olasz napilap.

Címkék: Magazin