Vírus karácsonyra

Sajnos szomorúan érzékelhetjük, hogy a karácsony hiába szép ünnep, vannak olyan embertársaink akik még ilyenkor is azon törik a fejüket, hogy hogyan okozhatnának minél több kárt a cégeknek és a felhasználóknak.

A legújabb kártevő elsősorban az azonnali üzenetküldőket (ICQ, különböző Messengerek) használó internetezőket támadja. A GiftCom nevű vírusra az IMLogic számítógépes biztonsági szakemberei hívták fel a figyelmet. A kártevő veszélyessége abban rejlik, hogy egy látszólag ismert partnertől jön, így gyanútlanul megnyithatjuk. A magyar felhasználók szempontjából szerencsés, hogy az üzenet angol nyelvű, amivel egy AOL felhasználói oldalra invitál bennünket, ezen a lapon van maga a vírus.

Az adott oldalon látszólag semmi különös vagy aggodalomra okot adó dolog nem történik, hiszen csak egy mikulásfotót láthatunk, ám míg mi a képet nézzük, addig a GiftCom szépen csendben feltelepíti magát a számítógépünkre. A káros program azért különösen veszélyes, mert miután felinstallálta magát a PC-re, megkeresi a biztonsági szoftvereket (vírusirtókat, kémprogram-keresőket stb.), és megpróbálja deaktiválni őket. Miután ez megtörtént, a vírus továbbküldi magát az összes, az azonnali üzenetküldő programban tárolt címre. Majd végezetül, „ajándékként” még kinyitja számítógépünk egy portját, így a hackerek könnyedén megszerezhetik az irányítást a PC fölött.

Sajnos ez a módszer nem újdonság, egy ideje már előszeretettel alkalmazzák a vírusírók. Aki tehát valamilyen azonnali üzenetküldő programot használ, nem árt, ha az ünnepek alatt is óvatos, és ügyel a biztonságra. Karácsonykor és újévkor ugyanis, sajnos, érhetik az embert kellemetlen meglepetések is.

Címkék: tech