Bunkervárost árulnak az angolok

Hidegháborús időkben épült föld alatti miniváros vasútállomással, 90 kilométernyi úttal, pubbal, jutányos áron, 7 millió euróért eladó.

A miniváros egyetlen hátránya, hogy nincsen természetes fény benne. Kódolt neve Burlington, körülbelül 40 méterrel van a föld alatt, az angliai corshami katonai bázis alatt, Wiltshire grófságban.

A titkos bunkert az 1950-es években építették Harold McMillan kormányzása alatt Londontól néhány kilométerre nyugatra, hogy egy esetleges szovjet atomtámadás esetén ide lehessen menekíteni a királyi családot, a kormányt, és a működőképességét biztosító alkalmazottakat, összesen négyezer embert.

Mára elavult és nincs is szükség rá, ezért eladó. Telefonközpontját 1989-ig üzemeltették. Volt benne pékség, étterem, a BBC-nek egy stúdiója, ahonnan a királynő és a politikusok beszélhettek volna az országhoz.

Ma csak négy őr lakik benne, és falai között mintha megállt volna az idő: több száz szék áll a termekben még mindig becsomagolva, hamutartók, teáskészletek. A falakon a királynő fiatalkori képe mellett Margit hercegnő és Grace Kelly monacói nagyhercegnő fotója.

Az étkezdében festmények a nagy angol sportsikerekről. Üresek a nagy konyhák, kamrák és a hűtők. Nem mosnak a világ legnagyobb mosodájában sem. És szerencsére, beteg sem fekszik a kórházban. A hidegháború már régen véget ért.

Címkék: tudomány