Menjek vagy maradjak – halálhörgés vagy Hullámtörés

A karácsony előtti utolsó programajánlónkban gondoltunk azokra, akik mézeskalácsot szeretnek ropogtatni és forralt bort szürcsölni, de azokra is, akik ehelyett death metal-koncertre mennének.

December 16., péntek
December 17., szombat

Egész hétre szóló ajánlatunkban mindig igyekkszünk otthonülős programokat is ajánlani, de továbbra is mindenkit arra bíztatunk, hogy inkább hagyják el a lakást. Karácsonykor úgyis várhatóan a négy fal között ünneplünk, és emésztünk pár napig.

Menjek…

December 16. péntek
…Édentől Keletre zenei fesztiválra

A pénteken és szombaton zajló fesztiválon az első nap a bátrabban kísérletezőké. Az első nap programjának hazai előadóit már nem a reménységek, hanem inkább kortársaik emblematikus figurái közé sorolhatjuk. Ezen a napon a koncertek két helyszínen, a nagyteremben, majd a Trafó Bár Tangóban zajlanak. Az első fellépő is igen ígéretes zenei csemegének tűnik. A bécsi Christof Dienz fiatal kora ellenére sok mindent tudhat maga mögött. A Knödel zenekar vezetőjeként beutazta az egész világot, aktív tagja volt fagotton a Wiener Staatsopernek, kortárs darabokat, filmzenéket ír.

Dienz Zithered nevü projektje alig 3 éves, mégis bejárta már vele a világot. Dél-Afrikától kezdve egészen az Egyesült Államokig mindenhol járt, és olyan neves klubokban játszott, mint a legendás New York-i Tonic és Knitting Factory. Christoph egy olyan hangszert – a citerát – szeretett volna alkalmazni, amihez előtte nem volt szerencséje, így teljesen autodidakta módon, a megszokottól eltérő módon szólaltathatja meg ezt az amúgy sem túl elterjedt hangszert. Az este még fellép Tigrics & Prell, Matthew Shipp and Guillermo E. Brown (USA), Mesterházy&VJ EgyedB, Jason Forrest aka.Donna Summer (USA-D).

December 17. szombat
…Ablak-A-Dubra partira az A38 Hajóra

Szombaton a hajón az elektronikus zene progresszív figurái teszik tiszteletüket Nagy-Britanniából. Dave Tipper a poszt-drum and bass szcéna egyik legeredetibb figurája, aki 16 éves kora körül vált a nu breaks alapító atyjává, és bár nincs harminc éves, “nagy öregnek” számít. Elite Force az “underground” elektronikus törtütemek legnépszerűbb brit képviselője. Pár toplistás kiadvány után már körbejárta a fél világot lemezeivel, illetve Lunatic Calm nevű zenekarával.

Zenéit sorra használják fel hollywoodi produkciókban, melyek közül talán a legismertebbek a Matrix, a Charlie angyalai, illetve a Mortal Combat. Chris Carter dobosként és hangmérnökként kezdte pályafutását, majd a legendás On U Sound stúdióban tanulta ki a studiótechnika fortélyait olyan nevek társaságában, mint Adrian Sherwood, Little Axe, az Asian Dub Foundation, az Audio Active és Bim Sherman. Aztán 1997-ben ráébredt arra, hogy nem akar hangmérnök lenni, ezért gyorsan csinált is egy lemezt. Azóta pedig megállíthatatlanul árad belole a tipikusan Chris Carter-es electrofunk.

December 18. vasárnap

…adventi metál-hörgésre a Petőfi Csarnokba

A skandináv metál csőstül árad Európára, mint azt nyáron a Szigeten is érzékelhettük. Ezúttal a svéd Opeth együttes mutatja be új albumát Magyarországon, a Ghost Reveriest. A svéd Opeth a kilencvenes évek elején jött létre, nemzetközi ismertséget pedig az 1996-os, Morningrise című korongja alapozta meg. Karácsony közeledtével nem is lehetne jobban levezetni az aranyvasárnappal járó feszültségeket, mint egy komoly fejrázással a death-metal alapokra.

A zenekar felállása az 1999-es Still Life című albumuktól állandósult. Az Akerfeldt-Lindgren-Mendez-Lopez négyes azóta mindössze egy fővel bővült, a koncerteken régóta közreműködő billentyűs, Per Wiberg-gel. Az Opeth az elmúlt tizenöt év alatt már háromszor járt Magyarországon, legutóbb éppen idén nyáron a Sziget Fesztiválon. Ezúttal a Petőfi Csarnok lesz a koncert helyszíne, előzenekarként a komplex metalcore-t játszó svéd Burst érkezik, a magyar metál-zenét pedig a Moon Of Soul képviseli.

December 19. hétfő

…ajándékot vinni a MikulásGyárba

Az adománygyűjtő – és osztó – jótékonysági akción megajándékozhatjuk a rászoruló gyermekeket, családokat. A MikulásGyár építménye egy kör alapú, 15 méter átmérőjű, 8 méter magas átlátszó konstrukció, egyedi kivitelezéssel és belső építészettel. A belső szerkezet kétszintes, könnyű szerkezetes állványzat, melynek földszintjén az ajándékok szétválogatása és csomagolása folyik, az emeletéről pedig a Magyar Televízió stúdiója tudósítja az eseményeket. Az ajándékokat válogató és csomagoló mikulások munkáját – mivel az épület áttetsző – az érdeklődők és ajándékozók megcsodálhatják a helyszínen, ahol karácsonyi finomságok, és minden órában zenés fényjáték várja őket.

A gyárba beadhatjuk az ajándékokat a mikulásoknak, akik dobozokba csomagolják a meglepetéseket. Amint pedig a csomag elkészült, az építmény másik oldalán bepakolják egy szállítókocsiba, amely elviszi a rászorulókhoz. A MikulásGyár december 22-ig, hétköznapokon 16 órától 22-ig tart nyitva, hétvégén pedig reggel 10-től este 10-ig. A Vöröskereszt tapasztalatai szerint a következőkre van a legnagyobb szükség: tartós élelmiszer, játék, könyv, higiéniás csomagok, háztartási vegyszer, édesség.

December 20. kedd
…mézeskalácsot enni és forralt bort inni a Vörösmarty térre



A Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren már évek óta hagyományos origopontja a karácsonyi vásárlás koordináta rendszerének. A programok között idén is szerepel élő Betlehem, amelynek keretén belül színészek játsszák el a kis Jézus születését, érkezését. Emellett természetesen népművészeti és iparművészeti ajándéktárgyakat is lehet kapni, és természetesen a karácsonyi ételekből italokból is fel lehet töltekezni.

A közel 150 színes színpadi programot bábszínházak, folk zenekarok, néptánc együttesek biztosítják, az előadások idei évben újdonságként hétköznap már 14 órakor, hétvégén 11 órától kezdődnek. Mézeskalács, fahéj, forralt bor, fenyőillat járja majd be a teret. Kedden a Karaván, az Ifjú Muzsikás és a Pravo zenekar játszik élőben népzenét.

December 21. szerda
…Caramel lemezbemutatójára a Kongresszusi Központba

A legutóbbi megasztár szerdán és csütörtökön is lemezbemutató nagykoncertet tart, ahol a Nyugalomterápia című albumot lehet tüzetesebben megismerni. Az albumon 15 dal hallható, csaknem mindnek zeneszerzője és szövegírója maga az előadó, Caramel. A lemez címéhez híven nyugodt, letisztult stílust képvisel Caramel, aki maga sem szereti a túlbonyolított dolgokat. A lemez számain kívül természetesen a már megismert slágerek sem maradhatnak ki a repertoárból, úgy mint a Szállok a dallal, Ugyanúgy soul…

December 22. csütörtök
…Makám koncertre az A38 Hajóra

A hajó a héten igen változatos programokat kínál, így a korábbi elektronikus irányvonal után most az igényes népzene rajongóit foghatja meg a Makámmal. A nép- és világzene nagy magyar klasszikusai, kitűnő vendég-énekesnőkkel, illetve felvidéki brácsacsoporttal egyensúlyoznak a komoly- és népzene határán. A Makám a nép- és világzenei ihletésű dzsessz markáns képviselőjeként alakult Krulik Zoltán vezetésével.

A nyolcvanas években zenei világuk kialakításában szerepet játszottak olyan zenészek, mint a Shankar-tanítvány Szalai Péter tablás, Grencsó István szaxofonos vagy Borlai Gergő dobos. Mindig előszerettel nyúltak különleges vagy egzotikus, balkáni, afrikai vagy ázsiai hangszerekhez. A Makám az utóbbi időben zenéjében egyre hangsúlyosabb a magyar és balkáni népzene hatása. A mostani koncerten Bognár Szilvia mellett friss szólólemezével az idén jelentkezett Szalóki Ági és a egykori néptáncos, népdalénekes Herczku Ágnes lesznek a Makám vendégei.

…korcsolyázni

Ha még ugyan igazi tél nincs is, az Adventi időszakban nincs jobb télisport, mint a korcsolyázás. Budapesten pedig ezen a télen már hét különböző helyszínen lehet hódolni a jégnek és a forralt bornak. A FigyelőNet végigjárta a közönség számára is látogatható budapesti pályákat. Utánajártunk, hol, milyen árak és szolgáltatások várják azokat, akik ellátogatnak a hét létesítmény egyikébe. >>

…fürdőbe

Egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Egy hajnali fürdőzés után egészen biztosan nem lesz gond az alvással és a másnap is sokkal jobban kezdődik. Fürdőösszeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>

…Kiállításra:

Műcsarnokba – Magánügy?

A személyes, intim és érzéki alkotás öncélú abban az értelemben, hogy alkotója saját érzelmeinek, magára vonatkozó képzelgéseinek, mindennapi életvitelének megjelenítője. A művek ihletője az „én”, mint a művész konfliktusainak és élményeinek közvetítője. Ezek a munkák azért értelmezhetőek mindannyiunk számára, mert a bennük megjelenő emberi viszonyok és érzések mindannyiunk életének alapvető meghatározói.

A bemutató sokoldalú képet ad a személyesség művészi megjeleníthetőségéről a kortárs képzőművészetben. Januártól a rendezvényhez kísérő programok is kapcsolódnak majd, széles spektrumban: a költészettől a rapig, a monodrámától a szólótáncig.

A siklósi várba – Tortúrák, megszégyenítések és kínzások a feudális Magyarországon

A kiállítás a Dunántúlon először, viaszfigurákon mutatja be, milyen halálnemek és kínzóeszközök voltak “divatban” a XIV-XVII. században. A siklósi vár első emeletének két helyiségében az érdeklődők láthatnak kerékbetörést, lefejezést, boszorkányégetést, botozást, lőcsei szégyenketrecet és egyebek mellett a fogva tartott nyújtására szolgáló, úgynevezett csigázást.

A kivégző és kínzóeszközök nyolcvan százaléka eredeti darab, fennmaradó része az eredetik korhű másai. A kivégzések és kínzások viaszból készült, de élethű szereplői között pedig látható hóhér, boszorkány, pap és mások mellett inkvizítor is. A kiállítást az a vállalkozás rendezte be, amelynek panoptikumai Egerben, Esztergomban és Ópusztaszeren is nagy népszerűségnek örvendenek. A tárlat öt éven át látható Siklóson.

Maradjak…

…olvasni

Disznóól


Orwell Állatfarmja reinkarnálódik
A belga Ptiluc képregényében sajátos nézőpontból láthatjuk a huszadik századot. Disznótestben vezekelő diktátorok, cárok, császárok marsallok, sorozatgyilkosok, írók és bankárok szemszögéből szaladhatunk át az időn 1902-től a közeljövőig. A disznófarmon a főszereplő Bonaparte Napoleon, akinek újra és újra kell születnie malacként, és meghalnia a böllér késétől, mert leigázta Európát és tömegeket küldött halálba. Ahogy haladunk előre a korban, megjelenik disznóként Ferenc Ferdinánd, Ferenc József és II. Miklós cár akiket a lövészgödörben a katonák szépen feldolgoznak hurkának. Miután újjászületnek Lenin vitatkozik Miklós cárral és Vilmossal, míg meg nem születik a koca érkezési oldalán Hitler Goebbels, Himmler és Goering. Őket aztán bevagoníroszzák egy transzporttal a vágóhídra.

A kocákról kiderül, hogy pápák voltak, és az a büntetésük, hogy disznók hágják meg őket és szenvedve elljenek, amiért a nők egyenjogúságát sárba tiporták. Napoleon mindeközben igyekszik megváltozni, levetkőzni diktátori hajlamait, de újra és újra megszületik egészen a legmodernebb korig. Ekkor már klónozva születnek és tápként is újjáélednek, ugyanis a modern eledelekben már a gyengébb egyedeket bedarálva adják oda a többi disznónak. A Titkos Fiók kiadó gondozásában megjelenő képregény amellett, hogy durva, szókimondó, kegyetlen, végig megtartja az intellektuális humorát és apró kis morzsákat, utalásokat is fel lehet lelni az újraolvasáskor.

…tévézni

Decemeber 16. péntek
Duna Televízió 22.45
Nullától tízig

Négy barát víkendezni indul, erre a néhány napra maguk mögött hagynak munkát, családot, gondokat. Riminibe utaznak, ahol 1980-ban már együtt töltöttek egy vidám hétvégét. A buliba meghívják az azon a régi nyáron megismert lányokat is, akik nem kis örömükre elfogadják a meghívást. Elhatározzák, hogy ott folytatják, ahol abbahagyták, az azóta eltelt húsz évről nem beszélnek, csupán egyetlen, nullától tízig terjedő számjeggyel “osztályozzák” az életüket…

December 17. szombat
m1 15.00
Főzzünk megint egyszerűen!

Jamie Oliver Bollywoodi partit rendez, azaz indiai ételeket főz. Vendége Honey, a népszerű koreográfus és csapata. Először is elkészül a currys mártás. Majd házilag készít panír sajtot, amit rizzsel és currys mártással tálalunk. Ezt követően pedig az indiaiak egyik kedvenc ételét, a bombayi krumplit készíti el. Ezt ízlés szerint a vegetáriánusok sajttal, a többiek csirkével eszik. Jamie hitvallása, hogy a finom, könnyű ételeket a legjobb alapanyagokból, a legkisebb felhajtással kell elkészíteni.

December 19. vasárnap
Duna Televízió 21.05
Hullámtörés

A dogma filmirányzatot megteremtő Lars von Trier rendező mesterműve, amely híressé tette a filmművészetben. Bess mélyen vallásos lány, aki megőrizve ártatlanságát megy férjhez Janhoz. A férfi olajmunkásként dolgozik a tengeren, idegennek számit abban a zárt közösségben, ahova Bess tartozik. Az idegileg labilis lány, amikor megismeri a testi örömöket, nem tud betelni vele, de Jannak vissza kell térnie a fúrótoronyhoz, ami megviseli a szerelmes asszonyt. Bessnek várakozással telnek napjai, éjjelente Istenhez fohászkodik, hogy férje mihamarabb haza térjen. Imái meghallgatásra találnak, Jan ugyan hazatér, de egy súlyos baleset következtében egész teste lebénult. Igazi próbatétel ez mindkettőjük számára, de a szerelem hatalmas erő, mely csodákra is képes. Bess engedelmeskedve a belső hangoknak, feltétel nélkül teljesíti mozgásképtelen férje, egyre perverzebb kívánságait.

December 20. hétfő
Duna Televízió 00:00
Mao fényképészei

A dokumentumfilm Hou Bo, egy árva parasztlány és Xu Xiaobing, egy elszegényedett polgárcsalád sarja életét mutatja be, akik ma a nyolcvanas éveikben járnak. A házaspárnak a szerelem erejére és a szerencsére volt szüksége ahhoz, hogy átvészeljék a XX. századi kínai történelem viharait. Kamerájukkal pedig végig követték Mao elnök és családja életútját a “nagy meneteléstől” a kulturális forradalom időszakáig.

December 21. kedd
Duna Televízió 20:00
Porcelánbaba

Lázár Ervin Csillagmajor című novelláskötetéből készült varázslatos filmet már csak azért is meg kell nézni, mert még annyira új, hogy talán moziban is csak pár hónapja megy. Volt egyszer a Tanya. Valahol Magyarországon. Közelebbről: Európában. Még közelebbről: a Föld nevű bolygón. Itt, ezen a Tanyán szeretnivaló, naiv és rafinált tanyasi emberek éltek. Időnként idegen emberek érkeztek erre a Tanyára. És akkor mindig elszabadult a pokol. Mert az idegenekkel jött a halál is. Meg a pusztulás. Meg a gyűlölet. És az irigység. És a hiúság. És a szégyen. És a hazugság. Ezen a Tanyán az idegenek mindig csak bajt okoztak…

December 22. szerda
National Geographic 17:00
A Csalagút

A több mint 18 milliárd dollárt felemésztő Csalagutat a vasút történetének legdrágább alagútjaként tartják számon. Építését brit, illetve francia mélyépítő társaságok két irányból kezdték meg, hogy tíz évvel később félúton találkozva megszülethessék a világ leghosszabb tenger alatti alagútja, mely – közlekedési szempontból legalábbis – véget vetett Anglia a kontinentális Európától való sokat hangoztatott különállásának. A film azon kihívásokat és nehézségeket mutatja be, melyekkel a mérnököknek és fenntartóknak az építkezés során és azt követően szembe kellett nézniük, beleértve azt a kis híján tragédiához vezető tűzesetet, melyre két évvel a megnyitás után került sor.

December 23. csütörtök
TV2 00:40
Perlasca – Egy igaz ember története

Az olasz-magyar-francia háborús filmdrámában olyan színészlegendák szerepelnek, mint a Klaus Maria Brandauer, Garas Dezső, Cserhalmi György, Szacsvay László, vagy Rudolf Péter. 1944. november 30, csütörtök reggel. Budapesten, a nemzetközi gettó egyik házából rendőrök hajtják a lakókat kifelé. Spanyol menlevelük, amely eddig úgy-ahogy védelmet nyújtott, mától mit sem ér. Angel Sanz Briz, a spanyol követség ügyvivője reggel elhagyta az országot, a magyar belügyminiszter pedig válaszul parancsot adott a védett házak kiürítésére, a zsidók deportálására. A lakók életét egy különös ember, Giorgio Perlasca menti meg. A következő három hónapban 5200 magyar zsidó életéről gondoskodik. Menleveleket és élelmet oszt, deportáltakat hoz vissza a marhavagonokból, a spanyol kormány nevében tárgyal Budapesten németekkel és nyilasokkal. A hősről, Raoul Wallenberg barátjáról azonban egy lényeges dolgot sem tárgyalópartnerei, sem védencei nem tudtak. Azt, hogy csaló.

Címkék: Magazin