F1: kiszáll a Michelin

2006 után elhagyja a Forma–1-et a Michelin. A francia gumióriás ezzel válaszolt az FIA egybeszállítós szabályára.

A Nemzetközi Automobil Szövetség vezetője, Max Mosley korábban felvetette, hogy anyagi és biztonságtechnikai szempontból is előnyös lenne, ha csak egy gumiszállító lenne az F1-ben. Minden csapat ugyanazt a gumit kapná, nem kellene annyi költséges tesztet végezni, és miután nem lenne a gumiszállítók között verseny, nem feszegetnék annyira a határokat, ami csökkentené a balesetveszélyt is.

Erre reagálva a Michelin kijelentette, hogy csak akkor maradnának beszállítók, ha valakivel párhuzamosan szállíthatnának abroncsokat az F1 résztvevőinek. Sportfilozófiájuk szerint szükséges az ellenfél. Ezzel szemben a Bridgestone vállalta, hogy önállóan is ellátja a csapatokat.

Október végén a Formula 1 Commission többek között azt is elfogadta a 2007 utáni szabályok között, hogy csak egy gumiszállító legyen. A Michelin viszont nem várta meg 2008-at, hanem bejelentette, hogy 2006 után már nem szállít gumit az F1-be. „Ha a Formula–1 vezetésének a szemléletmódja megváltozik, a Michelin nem fog hezitálni, és újra ellátja a csapatokat a Forma–1-ben” – mondta Edouard Michelin, a cég vezetője.

117 éve van jelen a motorsportokban a Michelin, amely 2001-ben tért vissza az elitkategóriába, ahol 2005-ig a Bridgestone mellett csak futamgyőzelmekig futotta. Ám idén Fernando Alonso és a Renault-csapat révén teljes sikert könyvelhettek el.

Címkék: autó