REACH miatt tiltakoznak a magyar zöldek

Több magyar környezetvédelmi civil szervezet csalódottságának adott hangot, hogy az Európai Unió miniszteri tanácsának ülésén a résztvevők a vegyi anyagok új szabályozásának (REACH) gyengítése mellett tették le a voksukat.

A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint az EU Tanácsa elutasította a különösen veszélyes vegyi anyagok kötelező helyettesítését a rendelkezésre álló biztonságosabb alternatívákkal. A helyettesítést, a vegyi anyagok fenntartható használatának legfontosabb alapelvét egy hónappal ezelőtt az Európai Parlament támogatta.

Simon Gergely a Levegő Munkacsoport programvezetője szerint “a jelenlegi szabályozás, amely megengedte többek közt rákkeltő, génkárosító, fejlődési rendellenességet okozó anyagok használatát, nem tudta garantálni az emberi egészség és a környezet védelmét, ezért van szükség egy új szabályozásra”.

A Tanács megszavazta a vegyipartól megkövetelt egészségügyi, biztonsági adatok mennyiségének drasztikus csökkentését, ami leginkább a kis mennyiségben gyártott anyagokat érinti. “Vegyi anyagok ezrei maradhatnak a piacon úgy, hogy továbbra sem állnak rendelkezésre az alapvető információk egészségügyi hatásaikkal kapcsolatban” – hívta fel a figyelmet a veszélyre Prommer Mátyás, a WWF Magyarország programvezetője.

A közlemény szerint elengedhetetlen, hogy a jövő évi második szavazási fordulóban is a kötelező helyettesítés mellett szavazzon az Európai Parlament. Tényleges kedvező hatásokat “ezen belül legalább 90 milliárd euró megtakarítást a következő 30 évben” csak egy kötelező helyettesítést előíró, az alapvető biztonsági adatokat megkövetelő REACH-től várhatunk – mutatnak rá környezetvédő szervezetek.

Címkék: zöld