Madárinfluenza: a visegrádiak továbbra is esznek baromfit

Leginkább a szlovákok és a csehek tartanak a madárinfluenza veszélyeitől, és a magyarok érzik magukat a legnagyobb biztonságban. A húsfogyasztási szokásokban azonban nincs komoly változás – derült ki a Tárki felméréséből.

A novemberben 1000 fős reprezentatív mintán négy közép-kelet-európai országban végzett közvélemény-kutatás eredményeiből kiderült, hogy a magyarok túlnyomó többsége szerint a kormány eleget tesz azért, hogy az ország felkészült legyen egy esetleges madárinfluenza-járvány kitörésére.

Míg a csehek és a szlovákok döntő többsége szerint a madárinfluenza kisebb-nagyobb mértékű veszélyt jelent országuk lakóira (77, illetve 83 százalék), addig a magyarok és a lengyelek ezt a veszélyforrást kisebb mértékben érzékelik (59, illetve 62 százalék). A magyarok és a lengyelek nagyjából egyharmada szerint egyáltalán nem jelent a madárinfluenza fenyegetést, a csehek és a szlovákok mindössze 15, illetve 12 százaléka vélekedik így.

A húsfogyasztási szokások változásában nincs lényeges eltérés a vizsgált országok között: a válaszadók körülbelül négyötöde nem változtatott baromfi-fogyasztási szokásain, és elhanyagolható azok aránya, akik a madárinfluenzától tartva teljesen felhagytak a baromfi-fogyasztással: Lengyelországban 1 százalék, Szlovákiában 2 százalék, Magyarországon 3 százalék, Csehországban pedig 4 százalék.

Címkék: tudomány