Karácsonyi Makám

December 22-én a magyar nép- és világzene egyik legmarkánsabb képviselője, a magyar népzenei motívumkincset különleges hangzással ötvöző Makám lép fel az A38 Hajón. Az előzenekar a kiváló felvidéki brácsaművész, Lakatos Róbert idén alakított Rév nevű együttese lesz.

A Makám a nép- és világzenei ihletésű dzsessz markáns képviselőjeként alakult Krulik Zoltán vezetésével. A nyolcvanas években elképesztően progresszív zenei világot alakított ki, nem utolsó sorban olyan zenészek közreműködésével, mint a Shankar-tanítvány Szalai Péter tablás, Grencsó István szaxofonos vagy Borlai Gergő dobos. A Makám mindig előszerettel nyúlt “különleges” vagy egzotikus hangszerekhez, balkáni, afrikai vagy ázsiai instrumentumokhoz – ezek segítségével állt össze az összetéveszthetetlen Makám-hangzás.

Később a Makám eltávolodott a dzsessztől, és az utóbbi időben zenéjében egyre hangsúlyosabb a magyar és balkáni népzene hatása. Nagy szerepet kap a női énekhang: a legkitűnőbb előadók (Bognár Szilvia, Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági) készítenek lemezeket és lépnek fel a Makámmal. A mostani koncerten Bognár Szilvia mellett friss szólólemezével az idén jelentkezett Szalóki Ági és az egykori néptáncos, kitűnő népdalénekes Herczku Ágnes lesz a Makám vendége.

Lakatos Róbert felvidéki brácsaművész megszállottan térképezi fel a komoly- és a népzene határvidékét. Jelentős szólófellépései és a pozsonyi filharmonikusokkal való együttműködése mellett egy éve alakította meg Rév nevű zenekarát. A Rév idén megjelent első lemezén Bartók-átdolgozások váltják egymást tradicionális népdalokkal. Ami a Rév megszólalását igazán különlegessé teszi, az a brácsa – a hegedűhöz képest – kicsit recsegős, masszív tónusa. Sajátos melankólia hatja át a Rév lemezét, ritkán hallható, egyéni világ bontakozik ki muzsikájából. Ezen a koncerten az idős felvidéki hegedűs, Potta Géza lesz a zenekar vendége, aki a népdaltól a foxtrottig minden zenei stílust ugyanazon a magas hőfokon játszik.

Címkék: Magazin