Az EP elfogadta az elemek újrahasznosításáról szóló irányelveket

Az Európai Parlament szeretné elérni, hogy minél nagyobb arányban gyűjtsék be a használt elemeket, és minél kevesebb nehézfémet használjanak bennük.

A jelentéstevő Johannes Blokland (IND/DEM, holland) úgy vélte, a tanács számos ponton figyelmen kívül hagyta a parlament első olvasatban elfogadott jelentését, és a képviselőkhöz képest jóval szerényebb célokat tűzött ki. Az EP második olvasatban december 13-án fogadta el az akkumulátorok és elemek újrafelhasználásával foglalkozó irányelvtervezetet.

A plenáris ülésen a képviselők végül egyetértettek a tanácsi közös állásponttal, így a jogszabály életbe lépését követő hat éven belül a hordozható (egy kilónál könnyebb), lemerült elemek, illetve akkumulátorok 25, tíz év után pedig 45 százalékát kellene újrahasznosítani. (A parlamenti szakbizottság még 40, illetve 60 százalékos arányt szeretett volna elérni.)

A jelentésben az is szerepel, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében „bármely elemen, akkumulátoron és számítógép-akkumulátoron jól látható, jól olvasható és letörölhetetlen formában fel kell tüntetni annak kapacitását”.

Az elfogadott szöveg szerint az elemek összegyűjtéséből, kezeléséből és újrahasznosításából származó összes költséget a gyártóknak kellene állniuk.

Címkék: zöld