Intel-processzorokkal gyorsítanak a részecskekutatók

Az Intel és az Európai Részecskefizikai Kutatóintézet (CERN) bejelentette egy új Platform Competence Centre alapítását azzal a céllal, hogy ott a részecskekutatáshoz használt csúcsprocesszorokat teszteljék.

Az Intel csatlakozott a CERN 2006-ban kezdődő iparági együttműködés programjának első fázisához. Az openlab-II névre hallgató program részeként hozzák létre a Platform Competence Centre-t is, hogy ott a részecskekutatásban használt, különböző új módszereket tanulmányozzák. Az együttműködést 2005. december 5-én írták alá Genfben.

Az Intellel való együttműködés az openlab-II programban a CERN számára elérhetővé teszi mindazokat az új technológiákat, melyek a későbbiekben meghatározó szerepet játszanak az LHC (Large Hadron Collider: a CERN egyedülálló részecskegyorsítója, amely egyben a világ legnagyobb tudományos eszköze) projekthez kapcsolódó számítástudományi problémák megoldásában. Mindez magában foglalja a korai hozzáférést az új Intel processzorokhoz, egyedi és hálózati hardverekhez, csakúgy, mint számos Intel Ts néven ismert új generációs szilikon alapú beágyazott technológiához..

A megállapodás részeként az Intel támogatja a CERN-t a Grid Interoperability Centre megnyitásában, hogy ott vizsgálni lehessen a gridek előnyeit a fizikai közösség számára, valamint a grid integrációját a CERN meglevő infrastruktúrájába.

Címkék: tech