Nyolc Grammy-díjra jelölték Mariah Carey-t

Nyolc kategóriában jelölték Mariah Carey-t Grammy-díjra. Az idei jelölteket csütörtökön jelentették be New Yorkban, a 48. díjkiosztó gálát 2006. február 8-án tartják Los Angelesben.

A zenei Oscarnak is nevezett rangos elismerést összesen 108 kategóriában ítélik oda. Mariah Carey The Emancipation of Mimi című albumának köszönhetően jelölt az összes fontosabb díjra. A lemez We Belong Together című dalát az év felvétele és az év dala díjra jelölték, s az év albuma elismerésre esélyes maga az album is. Az énekesnő ezen kívül versenyben van a legtöbb rhythm and blues kategóriában is.

Többszörös jelölt a februári díjkiosztóra Paul McCartney, a U2 együttes, Alicia Keys, Gwen Stefani, Bruce Springsteen, és a 50 Cent. A legjobb rock album díjesélyese a Rolling Stones ősszel megjelent lemeze is.

A nagy öregek közül a jelöltek között szerepel Robert Plant, a kilencvenéves Les Paul, Neil Young, Stevie Wonder, Bob Dylan és Eric Clapton. A fiatalabb generációt egyebek között a Coldplay, az Audioslave, a Black Eyed Peas a Foo Fighters, a Destiny,s Child, a Gorillaz, a Franz Ferdinand együttes, Kanye West, Eminem, John Legend és Common képviseli.

A klasszikus felvételek között ezúttal nincs magyar lemez vagy művész, noha az elmúlt években gyakran szerepeltek a díjazottak között is.

A díjakat kifejezetten lemezekért, zenés produkciókért ítélik oda szigorúan szakmai alapon. A Grammy-díjak gazdája a NARAS, a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája. Az egyes kategóriákban általában 5-5 jelölt várja a végső döntést.

Címkék: Magazin