Karácsonyi memóriakártya-dzsungel

Elég zavaros a helyzet a memóriakártyák terén. Rengeteg szabvány, még több gyártó terméke közül választhatunk. Szerencsére itt is egyre lejjebb esnek az árak, és manapság nem kell nagyon megszorítani a nadrágunk szíját, ha nagyobb kapacitású kártyát szeretnénk vásárolni a sokszor indokolatlanul nagy felbontású gépekhez.

Mivel a felbontás növekedésével a képfájlok mérete is nő, így a 2-3 évvel ezelőtt vásárolt gépünkhöz használt memóriakártyánk valószínű, hogy nem lesz elégséges a gondtalan fényképezéshez, ha mostanság vásárolt gépünkhöz keresünk adathordozót.

Azt mindenképpen elmondhatom, hogy egy 256 MB-os memóriakártya nem jelent túl komoly befektetést, akár bátran belevethetjük magunkat egy 512 MB-os kártya vásárlásába is, de ez függ a fotós terveinktől, illetve gépünk felbontásától (de a későbbiekben is felhasználható kártyáknál természetesen az soha nem baj, ha most vásárolunk nagyobbat – a memória soha nem lesz elég).

Kártyánk sebessége azonban már korántsem mindegy. A gépek sorozatfelvételi képességét redukálhatjuk le igen komolyan, ha nem választunk megfelelően gyors memóriakártyát hozzá. Az új DSLR-fényképezőgépek már igen komoly adatátviteli sebességgel rendelkeznek, így butaság lenne ezt a képességet egy lassabb memóriakártyával semmissé tenni. Így ha tehetjük, a tükörreflexes vázakhoz inkább válasszunk egy kisebb, de gyorsabb írási/olvasási sebességgel rendelkező kártyát, mint nagyobbat, de lassabbat. A kompakt gépekhez lényegében mindegy, milyen sebességű kártyát vásárolunk, azok úgysem képesek még annyi képet készíteni sorozatban, hogy egy átlagos sebességű kártya ne tudná feldolgozni az adatokat.

A márka tekintetében szintén elmondható, hogy a pár ezer forinttal drágább, de márkás kártyák jobb befektetésnek számítanak, előfordul 3-5 év, de akár élettartam-garanciával megtámogatott kártyatípus is. A jobb márkák: Kingston, Sandisk, Simpletech.

Egy 256 MB-os kártyára egy nyolc megapixeles fényképezőgép legjobb minőségben és felbontásban 35–70 fotót képes rögzíteni (típustól függ), ami, ugye, egy-két tekercs filmnek felel meg. Aki eddig sem fotózott ennél többet nyaralások alkalmával, annak valószínűleg elég lesz, de miért ne használnánk ki a digitális masinák legnagyobb előnyét, az ingyen képkészítést? 512 MB-os kártyára 8 megapixelen nyilván kétszer annyi képet rögzíthetünk, ami már egy természetfotós túrát is kiszolgálhat. Kisebb felbontásokra képes gépeknél természetesen ezek az értékek tovább nőnek.

Compact Flash kártyák

A legelterjedtebb kártyatípus, a komolyabb tükörreflexes vázak is mind ilyen formátumú kártyákra dolgoznak. Egy 256 MB-os Kingston kártya nem túl gyors változata bruttó 6000 forint körüli összegbe kerül, a gyorsabb Elite Pro változatot pedig 7000 forint körül vesztegetik.  Egy 512 MB-os kártyáért 10 000 forintot, míg a gyorsabb változatáért 12 000–14 000 forintot kell fizetnünk. Akiknek vastag a pénztárcájuk, választhatják a Sandisk 1 GB-os ULTRA II változatát, ami bruttó 24 000 forintba kerül.

Secure Digital kártyák

Szintén nagyon elterjedt típus. Mérete miatt a kisebb gépekben is előszeretettel használják, de előfordul, hogy pár kisebb DSLR-gépet is ilyennel kell táplálnunk. A sebesség kérdése ugyanúgy igaz erre a típusra is, mint a CF-re, akárcsak a kártyák árai – az eltérés száz forintokban mérhető.

MultiMedia Card kártyák

Ez a típus az idők során úgynevezett  töltelékkártya besorolást kapott, mivel a fényképezőgépeken kívül számos egyéb elektronikai termék (például mobiltelefonok) használja adattárolásra. Általánosságban elmondható, hogy azok a készülékek, amik SD-kártyákat használnak, azokba MMC-kártyákat is helyezhetünk. Kivételt képez ez alól az a pár mobiltelefon, amik kizárólag egyféle kártyákat hajlandóak fogadni. Ára egy szinten mozog az SD-kártyával, viszont az 512 MB-osnál nagyobb kapacitású termékek nem jellemzőek.

Sony Memory Stick kártyák

A nevéből adódóan ezt a kártyát a Sony termékei használják, viszont eredeti Sony gyártmányú kártyákat nincs értelme vásárolnunk. A fentebb említett cégek ugyanolyan – ha nem jobb – minőségű memóriákat gyártanak ebből a típusból is. Árak tekintetében sajnos ez a típus drágább a többinél: egy 256 MB-os Sandisk kártyáért már 10 000 forint körüli összeget kell leszurkolnunk, 512 MB-os méretben pedig ez az összeg 15 000 forintra módosul. Gyorsabb változatban egy 256 MB-os Sandisk Memory Stick Pro Ultra II-ért 16 000 forintot kell fizetnünk, 512 MB-os méretben 17 000-et, míg az 1 GB-os méretű kártya csaknem 30 000 forintba kerül.

XD-kártyák

Ezt a kártyatípust néhány Fujifilm és Olympus gép használja. Szerencsére egyre ritkábban találkozhatunk vele, mivel ára elég magas (körülbelül a Memory Stick árában van), és nem igazán létezik belőle különböző sebességű típus. A 256 MB-os változata 9500, az 512 MB-os vátozata 16 000, míg az 1 GB-os verziója 23 000 forintba kerül.

Címkék: tech