Egészséges, de drága a biotermék

A fogyasztók kétharmada egészségére előnyösnek tartja a biotermékeket. Legtöbben tojást, zöldséget és gyümölcsöt vásárolnak a többek közt növényvédőszer, műtrágya, antibiotikum vagy növekedési hormon nélkül előállított áruféleségek közül. Az ACNielsen öt földrész 38 országában, az internet-használók körében végzett online felmérést.

A fogyasztók kétharmada azért vásárol bioélelmiszert, mert azt egészségesebbnek tartja saját maga vagy gyermeke számára. Európában ez az arány valamivel alacsonyabb; az európai fogyasztók ugyanis egyéb szempontokat is szem előtt tartanak a vásárláskor. Földrészünkön viszonylag magas (egyötöd) azok aránya, akik a környezet védelme miatt is előnyben részesítik a bio termékeket. Ez különösen jellemző a svédekre, norvégokra és franciákra.

Az állatok kímélése szintén szempont sokak (a megkérdezettek 12 százaléka) számára. Ennél sokkal magasabb arányt képviselnek az állatvédelmi megfontolások Ausztriában, Németországban és Svédországban. Kontinensünkön a válaszadók egyharmada rendszeresen vesz bio tojást; kimagaslik az osztrákok (58 százalék), németek (43) és törökök (42) aránya.

Zöldség, tej, hús

Biozöldséget és gyümölcsöt a kutatásban részt vett európaiak 25-25 százaléka szerez be rendszeresen. Az átlagot legjobban gyümölcsnél az oroszok (59 százalék), törökök (56) és lengyelek (55) haladják meg. Zöldségnél a bio legtöbb hívét szintén ebben a három országban találjuk.

Biotejet vagy sajtot az európai megkérdezettek 21 százaléka szokott vásárolni. Ennél sokkal nagyobb azonban a Törökországban (45 százalék), Oroszországban (42) és a Lengyelországban (39) megállapított mutató.

A bioállattartásból származó friss hús már kevésbé elterjedt. Földrészünk fogyasztóinak 19 százaléka szokott rendszeresen biohúst venni. Ennél jóval nagyobb a törökök (40 százalék), oroszok (39) és osztrákok (34) aránya.

Legkevésbé bioitalt, delikáteszt és teát vásárolnak a fogyasztók, az ACNielsen felmérésének adatai szerint.

Magas az ár

Az összességében kedvező fogyasztói megítélés ellenére még várat magára a piaci áttörés. Fő ok a magas ár. Világszerte, ahogyan Európában is, a megkérdezettek 40 százaléka azért nem vásárol biotermékeket, mert túl drágának tartja őket. További indok, hogy a válaszadó megszokott boltjában nem árulnak ilyen élelmiszereket. S majdnem minden hetedik európai polgár nem hiszi, hogy a biotermékeket olyan természetes körülmények között állítják elő, ahogyan azt a termelők állítják.

Címkék: tudomány