25 éve lőtték le John Lennont

A könnyűzenére minden bizonnyal, de sokak szerint a világtörténelemre is a legnagyobb hatást gyakorló zenekar, a Beatles egykori frontemberét negyedszázada lőtte le egy Salinger-rajongó elmebeteg.

1980. december 8-án John Lennon és Yoko Ono megjelent a New York-i Dakota-ház kapujában, hogy limuzinjukkal a Record Plant stúdióba menjenek. Mivel az autó késett, a járdán kellett várakozniuk, ahol a rájuk váró rajongókkal beszélgettek.

Egy bizonyos Mark David Chapman kapott egy aláírást is a legújabb Lennon lemezre: “John Lennon, 1980. december.” A szintén ott várakozó Goresh nevű fotós közben vadul kattogtatott fényképezőjével: megörökítette ezt a pillanatot is. A kép néhány órával később az egész világot bejárta: a fotón Lennon a gyilkosának ad autógrammot.

Chapman Salinger Zabhegyezőjét olvasgatva megvárta, amíg Lennonék visszatérnek otthonukba. A limuzin tizenegy körül érkezett vissza a Dakota-ház elé. Elsőként Yoko szállt ki, majd John, kezében egy kazettás magnóval. Chapman két lépést tett előre, kabátzsebéből elővette pisztolyát, tüzelőállásba helyezkedett, majd halkan megszólalt: “Mr. Lennon?!” John néhány lépésnyire a bejárattól félig megfordult, amikor a háta mögött 7-8 méterre álló Chapman tüzelni kezdett. Az első két lövés hátulról, mellmagasságból érte és megpördítette az áldozatot. Aztán a következő két lövedék a vállán találta el, az ötödik pedig célt tévesztett.

Kint Chapman a földre dobta a gyilkos fegyvert, majd kedvenc regényének főhőséhez hasonlóan ő is levette kabátját, lábához tette, hogy az érkező rendőrök láthassák, fegyvertelen. Majd tovább várt, s olvasta a regényt. Ekkor a közeli utcából már hallatszottak a rendőrautók szirénái. Mark David Chapman semmi ellenállást nem tanúsított, amikor megbilincselték.

Még abban az órában bejárta a világot, hogy meghalt John Lennon, a Beatles egykori tagja, békeharcos, író, költő.

John Lennon 1940. október 9-én született Liverpoolban, majd a Liverpool College of Art növendékeként kezdett zenélni. Quarrymen néven alakította meg első együttesét (Paul McCartneyval), majd névváltozások és személycserék után ebből formálódott 1959-ben a Beatles együttes. Első kislemezük 1962-ben készült Love Me Do címmel. Ezután az együttes hamarosan a világ legismertebb beatzenekara lett. Lennon az együttes gitárosa és énekese volt, zenét is szerzett, és természetesen szerepelt a Beatles világsikerű filmjeiben, az Egy nehéz nap éjszakájában és a Helpben. 1965-ben – társaival együtt – az angol királynőtől lovagi címet kapott. Ő írta a Beatles-dalok szövegeit, amelyek az idő haladtával egyre intellektuálisabbak lettek.

Második felesége, Yoko Ono hatására 1968-ban kezdett lemezeket felvenni az együttes nélkül. Távolodása a Beatlestől az 1967-es Bors őrmester lemeztől egyre nyilvánvalóbb lett, döntő szava volt abban, hogy a “gombafejűek” felhagytak a koncertezéssel. A Beatles 1970-es felbomlása után sikeres szólókarriert ért el. Békedalaitól remélte, hogy elfeledtetik a közönséggel a Beatles- korszak “zsengéit”. Legkitűnőbb albuma az 1971-es Imagine, melynek címadó számában John egy olyan világról énekel, amelyben nincsenek országok, nincs vallás, az emberek egyenlőként élnek benne. Ez a dal nemcsak a slágerlistát vezette, hanem 2000-ben az évszázad dalának is választották egy szavazáson.

Lennon 1968 és 1980 között 12 nagylemezt készített, s kevés koncertet adott. Nem volt kitárulkozó egyéniség, noha az ellenkezőjére is bőven nyújtott példát (1969-ben az amszterdami Hilton szállóban az ágyban kötött örök hűséget Yokóval, s mézesheteiket az “ágyban a békéért” jegyében töltötték – kamerák össztüzében.) Eredeti, néha meglepő gondolatait gyakran idézik ma is.

Címkék: Magazin