Vincze Béla az Év Bortermelője

Vincze Béla egri bortermelő az első, Légli Ottó balatonboglári a második, Garamvári Vencel balatonlellei, budafoki borász a harmadik lett.

Negyedik helyezést ért el Frittman János, soltvadkerti borász, míg ötödiknek rangsorolta a zsűri Bárdos Benjámint Nagyrédéről.


Az Év Bortermelője címre minden évben a szakma jelöli a borászokat, akik közül a Magyar Borakadémia tagjai választják ki a díjazottakat.

Módos Péter az MTI-nek elmondta: a magyar bor nemzetközi rangját és piacait vissza kell szerezni. Elsősorban a jelenleginél többet kell költeni a magyar bor marketingjére. Az elmúlt években ugyanis rangjukon alul kaptak támogatást a magyar borászok. Bormarketingre évente általában 250-300 millió forintot fordítottak az elmúlt időszakban összesen.


A borakadémia elnöke szerint minden esély megvan arra, hogy ez a helyzet megváltozzon. A jövő év elejétől ugyanis megkezdheti működését a Magyar Bormarketing Kht., amelynek feladata a magyar borok bel- és külföldi népszerűsítése lesz. A közhasznú társaság működésének anyagi feltételei is adottak lesznek Módos Péter szerint, mivel a borászok rendelkezésére mintegy 1,5 milliárd forint áll majd. Ez az az összeg, amely a bor jövedéki adójából folyik be évente, ám a jövő évtől ezt a bormarketingre és a magyar borok minőségének biztosítására, ellenőrzésére lehet majd fordítani. Az említett összegből mintegy 60 százalék jut bormarketingre, 40 pedig a borellenőrzés finanszírozására.


Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkár-helyettese az MTI-nek korábban elmondta: az idén megközelítőleg mintegy 3 millió hektoliter bor kerül a pincékbe. Az idei bor minősége változó: a korai érésű fajtáknál kedvezőtlenebb, míg a közép- és késői érésűeknél már jobbak a minőségi mutatók.

Címkék: Magazin