Mérföldkőhöz érkezett a kínai autóipar

Az idei év első tíz hónapjában a kínai a gépkocsiexport nagysága meghaladta az importét. Ezzel az iparág mérföldkőhöz érkezett, hiszen a helyi autógyártók vezető szerepre törekednek a világpiacon – jelenti a Financial Times.

A kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint a gépkocsiexport októberig a tavalyi évhez képest 134 százalékkal 135 ezerre bővült. Ugyanebben az időszakban az import 12 százalékkal 128 ezer darab gépkocsira szűkült.

Elemzők azonban rámutatnak, hogy az adatok még mindig meglehetősen alacsony szintet mutatnak más olcsón gyártó államokéhoz képest. A gépkocsik értékét tekintve ugyanis továbbra is az importé a vezető szerep. A kínai export nagy része Szíriába, Vietnamba és Algériába irányul, míg az import jelentős részét luxusjárművek teszik ki.

A legutóbbi adatok azt sugallják, hogy egyre növekszik a tengerentúli igény a kínai járművek, elsősorban az olcsó teherautók iránt, míg a felsőbb kategóriás autók hazai gyártása átveszi az import szerepét. Az elemzők szerint ez a tendencia a jövő évben is folytatódni fog.

Címkék: autó