A jogdíjakból épül újjá a Bartók Emlékház

Teljesen megújul jövő tavaszra, Bartók Béla születésének 125. évfordulójára a budapesti Bartók Emlékház; a főváros tulajdonában lévő épületet a zeneszerző egyik jogutódjának tervei szerint újítják fel, állami finanszírozás hiányában a nagy művész pénzéből.

“Bartók Béla pénzéből épül újjá a Bartók Emlékház” – mondta az MTI-nek Vásárhelyi Gábor, a zeneszerző egyik jogutódja egy keddi rendezvényen Budapesten, a Bartók Béla Emlékházban. Ifjabb Bartók Béla keresztfia, a Bartók-művek európai kiadási jogainak birtokosa közölte: nyolc évig “küzdött” azért a fővárossal, hogy méltóképpen felújíthassák a zeneszerző utolsó magyarországi lakóhelyét.

Vásárhelyi Gábor elmondása szerint az önkormányzat nem tudott külön összeget áldozni az átépítésre, ezért másfél évvel ezelőtt szerződést kötöttek arról, hogy önerővel – a Bartók Béla munkásságáért járó jogdíjakból – felújítja a házat. A zeneszerző tárgyi hagyatékait is gondozó jogutód arról is beszámolt, hogy az emlékházban ez év márciusa óta folynak a munkálatok, jövő márciusra – Bartók Béla születésének 125. évfordulójára – teljesen megszépül. Méltóképpen kibővül az a budai villa, amelyet 1932 és 1940 között lakott a művész feleségével és két fiával – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bozóki András kulturális miniszter kedden adott tájékoztatást arról, hogy vezetésükkel megalakult a Bartók Béla Emlékbizottság, amely a jövő évi Bartók-jubileum fő programjairól határoz majd. Bozóki András arról is beszélt, hogy a minisztérium 200 millió forintot különít el az emlékévre. Külön kiemelte, hogy a Bartók Emlékház is megújul.

Vásárhelyi Gábor elmondta: nem kapott meghívót az alakuló ülésre. Közölte: ismerőseitől értesült arról, hogy a kormány több millió forintos programokat koordináló bizottságot hoz létre az emlékév miatt, holott hivatalosan maga is egyik védnöke a “Cantana Profana” mottóval meghirdetett jubileumi rendezvénysorozatnak. Vásárhelyi Gábor “kissé paradox helyzetként” értékelte, hogy jogutódként évekig kellett alkudoznia a fővárossal, még azután is, hogy vállalta: maga építteti át Bartók Béla egykori villáját.

Mint mondta: azt fájlalja leginkább, hogy nincs pénz és/vagy koncepció arra, hogy komolyabban foglalkozzanak az iskolai zeneoktatással. Szerinte “potenciális Bartók Bélák veszhetnek el” akkor, ha nem figyelünk oda a zenei oktatásra, és ha nem őrizzük méltóképpen a régi nagyok örökségét.

Címkék: Magazin