Bezár a KönKomP – veszélyben az erdei iskolák

Pénzhiány miatt az Oktatási illetve a Környezetvédelmi Minisztérium 2005. december 31-én bezárja a Környezeti Nevelési és Kommunikációs Programirodát (KöNKomP), amellyel többek között az Erdei Iskola Program is komoly veszélybe kerül.

A programiroda tájékoztatása szerint az intézményt 1999-ben alapította a két tárca. Ezt a megállapodást 2002-ben megújították, és 2008-ig volna érvényben. Akkor még annyira komolyan gondolták, hogy 2003-ban egy másik miniszteri aláírásokkal jegyzett együttműködési megállapodás is létrejött, immár négy minisztérium között, vállalva az Erdei Iskola Program 2008-ig szóló, minimum évente hatszáz millió forint értékű támogatását. Az írásba foglalt ígéretek dacára a miniszteri kötelezettségvállalással ellentétben, 2006-tól az Erdei Iskola Program sorsa is rendkívül bizonytalanná vált – fogalmaz a programiroda.

Az iroda közleménye szerint mindez nem csupán a korábban elhangzottaknak mond ellent, de a világ meghatározó törekvéseinek is, talán szimbolikusan éppen abban az évben, amikor az ENSZ meghirdette Nevelés a Fenntartható Fejlődésért Évtized programját. Ebben felhívják a világ országait és kormányait, hogy fejlesszék és támogassák mindazon oktatási kezdeményezéseket, amelyek bolygónk természeti, gazdasági és társadalmi egyensúlyát biztosító tudás terjesztését célozzák. „Értetlenül állunk a döntés előtt, mert miközben világszerte, vagy éppen az Európai Unióban a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, és hozzájuk kapcsolódó szemléletformálási tevékenységek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, Magyarországon pont ennek ellenkezője tapasztalható” – fogalmaz a KönKomP.

Címkék: zöld