Elpusztították a Sikolyt?

Egy belga biztonságtechnikai cég szerint nagy valószínűséggel megsemmisítették Edward Munch norvég expresszionista festő tavaly augusztusban elrabolt Sikoly című képét, hogy szabaduljanak a veszélyes zsákmánytól.

A Journal des Arts című francia szaklap értesülése szerint erre a következetésre jutott egy a műkincsek biztonságával foglalkozó ismert belga cég, amely titkos jelentést készített a norvég rendőrség számára. A Sikoly című, 1893-ban készült kép az expresszionizmus egyik fő alkotásának számít, értéke felbecsülhetetlen, s a Madonna című Munch-festménnyel együtt lopták el az oslói Munch múzeumból fényes nappal, 2004. augusztus 22-én, és azóta hiába keresik az egész világon.

A belga cég szakértői véleményüket arra alapozzák, hogy idén áprilisban a spanyolországi Malagában őrizetbe vettek egy bizonyos David Toscát, aki a hírek szerint beismerte, hogy része volt a Munch-képek elrablásában, de azt állította, hogy hollétükről nem tud semmit.

Az e nyomon elinduló rendőrök és magánszakértők jutottak arra, hogy Tosca őrizetbe vételének hírére tettestársai alighanem úgy akartak megszabadulni a veszélyes zsákmánytól, hogy megsemmisítették.

A nyomozás körül időnként felröppennek hírek bizonyos részleges eredményekről, de ténynek csupán az tekinthető, hogy a két festménynek továbbra is bottal ütik a nyomát.

Címkék: Magazin