Hamarosan Brüsszel előtt a pécsi projekt

A kormány december végéig nyújtja be Brüsszelnek Pécs „Európa Kulturális Fővárosa" pályázatát, mely immár Magyarország pályázataként kerül az unió döntéshozó szervei elé. Az Európai Unió számára készült bővített változatban, az elvárásoknak megfelelően, az európai üzenetekre helyeződik a hangsúly.

A végleges pályázati anyag formálódását Mesterházy Balázs, az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés magyarországi miniszteri biztosa is figyelemmel kísérte. „A határtalan város” című pályázat brüsszeli változata a nemzeti fordulóhoz képest két új fejezettel bővült, melyek részletesen foglalkoznak a pécsi projekt irányítási szerkezetével és pénzügyi tervezésével.

A brüsszeli pályamunka emellett igyekszik a tágabb európai dimenziókra is felhívni a figyelmet – így különösen azokra a geopolitikai és kulturális adottságokra, melyek által Pécs érdekes színfoltot jelenthet Európa kulturális térképén.

Brüsszel angol nyelven várja a várostól a pályázatot, melynek végleges jóváhagyása a jövő év folyamán várható.

Néhány héttel karácsony előtt az Alexandra könyvesboltok polcaira került „A határtalan város” címet viselő nyertes pécsi pályázati könyv. A kiadvány természetesen jóval több, mint egy kemény kötésbe foglalt pályázati anyag, hiszen nem csupán a szakma és a bírálóbizottság számára íródott. A nagyközönség érdeklődésére is számot tartó, rendkívül igényes kivitelezésű album a pályázatot értékelő zsűri véleménye szerint az elmúlt években benyújtott pályázati könyvek legjobbjai közé tartozik. A Czakó Zsolt grafikusművész és az Articsók Stúdió által tervezett könyv szövegét Takáts József írta, fotóit Pesti András, Csonka Károly, Kalmár Lajos és Czakó Zsolt készítette.

Címkék: Magazin