Ciánszennyezés: nincs veszély a magyar Tisza-szakaszon

A romániai ciánszennyezés miatt Magyarországon nincsen olyan veszély, ami számottevő problémát okozhatna – mondta Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára.

A politikus tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt hétfőn a parlamentben az eredményekről. A Romániában szombaton észlelt szennyezés hétfőn reggel 8 óra és dél között érte el a Tiszán a magyar határt. A Tiszabecsnél félóránként elvégzett mérések előzetes eredményei alapján megállapítható, hogy a ciántartalom nem közelíti meg az ivóvízben megengedett határértéket a folyó magyarországi szakaszán – mondta az államtitkár.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korábban elmondta: a Tisza egyik mellékfolyójába egy romániai üzemből került cián „a szivárgás közvetlen közelében okozott némi halpusztulást”, távolabb azonban nem. A vízügyi hatóságok folyamatosan figyelik a vízminőséget, ám eddig semmilyen jel nem utal arra, hogy a hazai lakosságot vagy a környezetet bármilyen veszély fenyegetné, rendkívüli lépéseket ezért mindeddig nem kellett tenni.

A román hatóságok vasárnap tájékoztatták a magyar társszerveket arról, hogy előző nap cianidtartalmú folyadék vagy zagy került a Csiszla-patakba, onnan pedig a Tiszába ömlő Viso folyóba – mondta el Rakics Róbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára korábban az MTI-nek.

Címkék: zöld