Csodacsibe – filmrecenzió

A dolgok nem azok, amiknek látszanak. Még Makkoshotykán sem. Kotlik Csöpi fejére szakad az égbolt egy darabja, de senki nem hiszi el neki.

Egy egész város röhögi körbe az elkövetkező évben. Még saját apja sem áll mellé, egyedül három barátja tart ki: Tőkés Ruci, Hurkássy Toka és Fövenyes Haladár. Rászáll a média, mozifilm örökíti meg a malőrt. A szemüveges apróság ezért aztán bizonyítani akar. Megküzd olyan óriási problémákkal, mint a lábára ragadt rágógumi, kidobós a tornateremben, bejutás az iskolába egy szál alsónadrágban.

Aztán jön a nagy amerikai sportmítosz: kakaspapa nyomdokaiba lépve Csöpi keményen edzeni kezd, és baseballsztárrá válik. Ezen a ponton a fejlődésregény mellé beér a földönkívüli invázió történetszála. Újabb égdarab kólintja fejbe ugyanis a győzelem éjén a kis kotnyelest, és előkerül egy űrhajó is. Hamarosan fel-alá rohangál mindenki Makkoshotyka utcáin, ellenséges idegenek portyáznak, teljes a káosz, mint az Orson Welles-féle Világok harca óta minden ilyen űrlényes filmben…

A történet látszólag a Földet fenyegető veszélyt egyedül felismerő szemüveges csibe lúzerlétből való kiemelkedéséről szól. Valójában Kotlik Csöpi azért akar sztár lenni, hogy apja végre büszke lehessen rá. Apu ugyanis egyáltalán nem bízik gyermekében, cikinek tartja. “Ne akarj túl sokat magadtól!” – csúszik ki csőrén a komplexusgeneráló ítélet. “Béna vagy fiam, és az is maradsz!” A kis taréjos előtt eztán egy cél lebeg: “híres sportoló vagy filmsztár leszek, és akkor apám is szeretni fog.” A legnagyobb elérhető siker az életben a tapsvihar a moziban.

A film legalább annyiban önreflexív, hogy bemutatja, miként csap le a szenzációra éhes média bármire és bárkire, készül azonnal vígjáték vagy szuperhősös verzió, Schwarzenegger típusú übermacsóval, szexi macával. Ilyen Hollywood.

Ezt a 3D animációt a Disney stúdiója a Pixar nélkül készítette el. Az is lett, ami: iparosmunka, túl sok spiritusz nincs benne. Megint összetalicskáztak egy szakajtónyi másodlagos frissességű poént, zenét, és már megint itt egy állat, aki azt énekli, hogy I Will Survive.
Jókor bújt elő a tojásból a Csodacsibe, már a bemutatást követő második héten visszahozta a 60 millió dolláros összköltségét. Az amerikai közönség tódul a mozikba, és nem lesz ez másként itthon sem.

– bio –

Címkék: Magazin