Magyar filmek szerte Európában

Mészáros Márta filmje, A temetetlen halott nyitja meg szerdán a történelmi filmek nemzetközi fesztiválját a franciaországi Pessacban – közölte a Magyar Filmunió.

A néhai magyar miniszterelnökről, Nagy Imréről szóló filmet Mészáros Márta személyesen mutatja be a francia közönségnek – olvasható a filmunió közleményében, amely szerint a tematikus filmfesztivál versenyprogramjába összesen hét mű kapott meghívást.

Görögországban november 18–27. között zajlik az a nemzetközi filmfesztivál, amelyen a kortárs filmművészet friss alkotásai 46. alkalommal kelnek versenyre az Arany Alexanderért Thessalonikiben. A versenyprogramba Magyarországról Vranik Roland Fekete kefe című alkotása kapott meghívást.

A rövidfilmek alkotói a héten négy nemzetközi fesztiválon vesznek részt. A portugáliai Évorában először láthatja a külföldi közönség Bárthory Orsolya Antik című művét. A versenyre Szász Attila Most látszom, most nem látszom című filmje is meghívást kapott.

Az olaszországi Siena városába, a CortoItaliaCinema versenyére Tóth Barnabás rendezői vizsgafilmje, a Szerelem meg hal, és Kocsis Ágnes A vírus című munkája kapott meghívást.

Bukarest rövidfilmes mustráján, a hétfőn kezdődött DaKINO filmfesztiválon öt magyar alkotás szerepel a versenyprogramban: Gayer Zoltán és Molnár Péter, Kenyeres Bálint, Csáki László, M. Tóth Géza, valamint Kardos Sándor filmjei kaptak meghívást.

A spanyolországi Tarragona városában szerdán kezdődő InCurt rövidfilmfesztiválon Schilling Árpád Határontúl című alkotása kel versenyre – áll a közleményben.

Címkék: Magazin