A halakat is fenyegeti az éghajlat változása

A Vadvédelmi Világalap (WWF) legfrissebb jelentése szerint a folyókban és tavakban élő halakat mindinkább veszélyezteti a vizek felmelegedése, ami az éghajlati változások következménye.

A “Meleg vízbe tesszük halainkat?” című jelentés hangsúlyozza, hogy a melegebb víz kevesebb táplálékot és oxigént tartalmaz, és nehezebb benne a halak szaporodása. A tengeri halakat a túlhalászat és a környezetszennyezés is megtizedeli, így a légkör felmelegedésének halmozódó hatásai elkerülhetetlenül felborítják az egyensúlyt a vizek élővilágában. A lazac és a tokhal nem rakja le ikráit, ha a víz hőmérséklete túl meleg – fejti ki a WWF.

A túl meleg vizekből a halak hűvösebb tájakra távozhatnak, ami végzetes azokra a fajokra, amelyeknek eddig táplálékul szolgáltak. A WWF arra is utal, hogy a hal emberek milliárdjainak étrendjében tölt be fontos szerepet.

A nemzetközi természetvédelmi szervezet az e hét végén Montrealban sorra kerülő környezetvédelmi konferencia résztvevőinek figyelmét kívánja felhívni a jelenségre, hangsúlyozva annak sürgősségét, hogy csökkenteni kell az üvegházhatással járó gázok kibocsátását. “Ha a kormányok nem lesznek képesek fékezni és csökkenteni az éghajlati változások hatását, valamennyien úgy érezzük majd magunkat, mint a partra vetett halak” – fogalmaz közleményében a WWF.

Címkék: tudomány