Mától a boltok is visszaveszik a használt elemet

A háztartásokban évente mintegy kétezer tonna használt elem gyűlik össze, a veszélyes hulladékoktól két év múlva már mintegy húszezer üzletben lehet ingyen megszabadulni. Az új, országos rendszer első gyűjtőpontját hétfőn avatta fel Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

Egy négytagú család évente átlagosan fél kilogrammnyi használt elemet „termel”, országosan így kétezer tonna veszélyes hulladék keletkezik. A környezetvédelmi tárca által kidolgozott és augusztusban hatályba lépett kormányrendelet értelmében a kereskedők kötelesek típustól és gyártótól függetlenül ingyen visszavenni valamennyi használt elemet, a gyártók és importőrök pedig kötelesek átvenni a boltokban begyűjtött energiaforrásokat.

A rendelet értelmében a gyártóknak idén a forgalomba hozott szárazelemek és kis kapacitású akkumulátorok legalább 7, jövőre 10, 2007-ben pedig 13 százalékát kell majd visszagyűjteniük és ártalmatlanítaniuk. Használt elemeket mostanáig csak egyes önkormányzatok, iskolák és kereskedelmi egységek gyűjtöttek be, a teljes forgalmazott mennyiség néhány százalékára kiterjedően.

Az elemgyűjtő pontok listáját a használt elemek begyűjtését koordináló szervezet, a RE’LEM Kht. honlapjáról lehet letölteni.

Címkék: zöld