Agypacemaker depresszió ellen

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal júliusban engedélyezte a bolygóideg elektromos ingerlésén alapuló kezelési eljárás alkalmazását más terápiákra nem javuló depressziós betegeknél. Egy nagyobb New York-i kórház már meg is kezdte az új terápiát.

A New York Presbiterian Kórház az első kórház, amely bevezette a bolygóideg, azaz a X. agyideg, nervus vagus elektromos ingerlésén alapuló kezelés alkalmazását súlyos, másfajta kezelésre nem reagáló betegek kezelésében.

A nervus vagus stimuláció (VNS) lényege, hogy a nyak bőre alá egy pacemaker-szerű szerkezetet ültetnek, amely meghatározott időközönként elektromos impulzust továbbít az azonos oldali bolygóideg felé. Számos vizsgálat során igazolták, hogy a bolygóideg jelentős szerepet játszik a hangulati élet szabályozásában résztvevő agyi ingerületátvivő molekulák, a szerotonin és a noradrenalin mennyiségének befolyásolásában, valamint epilepsziás betegeknél a rohamok gyakoriságát csökkenti.

Egyik hatásának mechanizmusa sem pontosan tisztázott, azonban a tudományos tapasztalatok egyértelműen igazolták ezeket. Olyannyira, hogy az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) már 1997-ben engedélyezte a VNS terápia alkalmazását súlyos epilepszia kezelésében, idén júliusban pedig a terápiarezisztens depresszióban szenvedő betegek kezelésében is.

Új remény

Az Egyesült Államokban közel 19 millióan szenvednek depresszióban, hazánkban a lakosság mintegy 15 százaléka tapasztal életében legalább egy depressziós epizódot. A betegek egyötödénél a különféle antidepresszáns gyógyszerek, a pszichoterápia és az igen súlyos esetben alkalmazott elektrokonvulzív terápia (elektrosokk) hatástalanok maradnak.

A közelmúltban készült vizsgálatok kimutatták, hogy a VNS terápia hatására olyan betegek, akik átlag 25 éve szenvednek úgynevezett major depresszióban, és akiknél az eddigi kezelések hatástalanok voltak, jelentős százalékban jobban lettek. A betegek fele számolt be az elektromos kezelés valamilyen mértékű jótékony hatásáról, egyharmaduk legalább 50%-os javulást tapasztalt, minden hatodik beteg pedig a depresszió teljes megszűnését élte át a VNS terápiát követően.

A VNS egyelőre az Egyesült Államokban hozzáférhető kezelési eljárás. Olyan betegek vehetik igénybe, akik elmúltak 18 évesek, és depressziójuk már több mint négyféle antidepresszív kezelés után sem javult.

Címkék: tudomány