Az uniós cégek többsége jogtalanul szennyezi a környezetet

Az Európa Unióban ténykedő mintegy 45 ezer ipari vagy mezőgazdasági vállalatnak mindeddig csupán alig 15 százaléka tett eleget annak a majdnem tíz éve született uniós jogszabálynak, hogy a környezet számára káros szennyezőanyagok szintjének korlátozásával megszerezze a kötelezően előírt működési engedélyt - jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön.

Az EU brüsszeli végrehajtó testülete az 1996-ban született – a levegő-, víz- és termőföldszennyezést egyaránt korlátozni próbáló – környezetvédelmi szabály teljesítéséről adott helyzetjelentést, és ebben Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos jelezte, hogy a tagállamok részéről további komoly erőfeszítéseket lát szükségesnek az előírt kiadáscsökkentés eléréséhez. Az irányelvnek teljes egészében 2007-re kell eleget tenni, de új létesítmények már 1999 óta csak a jogszabály szellemében építhetők.

Nyolc tagország – Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Hollandia, Luxemburg és Spanyolország – ellen az Európai Bizottság már szabálysértési eljárást indított a késlekedés miatt. A bizottság azzal igyekszik segíteni a teljesítést, hogy hamarosan akciótervet készít a végrehajtásra – közölte Dimasz.

Címkék: zöld