Mindent vitt a Sorstalanság Lengyelországban

A nagydíjat, a legjobb színész, a legjobb forgatókönyv és a legjobb operatőr díját is elhozta Koltai Lajos Sorstalanság című filmje a varsói zsidó filmfesztiválról - közölte a Magyar Filmunió csütörtökön az MTI-vel.

Koltai Lajos Sorstalanság című moziját már a júniusi lagówi filmfesztiválon is fődíjjal jutalmazták, s a nemzetközi fesztiválkörútjának legutóbbi állomása Varsó volt – tudatja a szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Sorstalanság a zsidó témájú filmeknek szentelt fesztivál 80 versenyfilmje között kelt versenyre, és a mustra négy legfontosabb díját nyert el. Az alkotások Dániától Szenegálig a világ minden tájáról érkeztek Varsóba. A John Daly elnökölte nemzetközi zsűri a fesztivál nagydíja mellett, Kertész Imrét a legjobb forgatókönyvért járó, Nagy Marcellt a legjobb színészt illető és Pados Gyulát a legjobb operatőr Dávid Kamera díjával tüntette ki.

A Sorstalanság varsói bemutatójára a rendező Koltai Lajos jelenlétében került sor, az óriási érdeklődésre való tekintettel pótvetítést is tartottak. A Magyar Filmunió reméli, hogy a lengyel fesztiváldíjaknak köszönhetően a lengyel mozik közönsége is mielőbb láthatja a filmet.

A varsói filmfesztivál életműdíját az idén Woody Allan kapta, akinek munkáiból retrospektív válogatást mutattak be.

Koltai Lajos első filmje a berlini világpremier óta számos nemzetközi filmfesztivál programjába kapott meghívást, Palicson közönségdíjat nyert, Koppenhágában és Bitolában pedig Pados Gyulát tüntették ki operatőri munkájáért. A Sorstalanság fesztiválkörútjának következő állomásai a Sevillai Filmfesztivál, a Los Angeles-i AFI és a Hollywood Filmfesztivál lesznek.

Címkék: Magazin