Minden idők legjobb operatőri munkái

Tizenkettes listát állított össze az operatőri szempontból korszakos jelentőségű magyar filmekből a Magyar Operatőrök Társasága (HSC).

A tizenkettes lista:

Fekete Ferenc – Emberek a havason

(r: Szőts István);
Hegyi Barna – Körhinta
(r: Fábri Zoltán);
Szécsényi Ferenc – Hannibál tanár úr
(r: Fábri Zoltán);
Illés György –
Ház a sziklák alatt
(r: Makk Károly);
Somló Tamás – Szegénylegények
(r: Jancsó Miklós);
Tóth János –
Elégia
(r: Huszárik Zoltán);
Tóth János –
Szerelem
(r: Makk Károly);
Sára Sándor – Szindbád
(r: Huszárik Zoltán);
Koltai Lajos –
Megáll az idő
(r: Gothár Péter);
Ragályi Elemér –
Régi idők focija
(r: Sándor Pál);
Koltai Lajos –
Mephisto
(r: Szabó István);
Gurbán Miklós és Kende János – Szürkület
(r: Fehér György)

A társaság a hétvégén díjkiosztással zárult Aranyszem operatőri fesztiválon szavazott a magyar filmművészet tizenkét kiemelkedő, korszakos operatőri munkájára – közölte a szervezet szerdán. Az MTI-hez írásban eljuttatott felsorolásban 1941-től 1990-ig készült filmek szerepelnek, közülük Koltai Lajos és Tóth János operatőr nevéhez két-két munka fűződik.

Az év operatőre díjat Pohárnok Gergely kapta, többek között a Fekete Kefe és a Hukkle című filmekért. Az idén először kiosztott Legenda-életműdíjban négy alkotó részesült: Illés György, Tóth János, valamint az Egyesült Államokból ez alkalomra hazaérkezett Kovács László és Zsigmond Vilmos. A kitüntetést olyan operatőrök nyerhetik el, akiknek a munkássága évtizedeken át követendő példa volt, és akik az egész világon hozzájárultak a magyar filmesek megismeréséhez.

A Magyar Operatőrök Társasága (HSC) 2005-ben második alkalommal hirdette meg az Aranyszem fesztivált, amelyen kilencven operatőr 121 filmje indult. Az alkotások tizenhat kategóriában versenyeztek.

A játékfilmek operatőrei közül Nagy András, A fény ösvényei című mozi alkotója nyert. A Filmművészeti Egyetem kategóriájában Mészáros Katalint (Laci) díjazták Laci című művéért, a zenés klip kategóriában pedig Garas Dániel (Máassar Fiyyi – Fadt Shaker) kapott elismerést. A dramatizált dokumentumfilmek csoportjában Várkonyi Sándort (Álomturné), a zenés film kategóriában pedig Nemes Tibor (A kékszakállú herceg vára) tüntették ki. Természetfilmek fényképezéséért Mosonyi Szabolcs (Gyapjas pille – Hernyók a pokolból) vehetett át elismerést.

Címkék: Magazin