Brüsszeli igen a génkezelt kukorica importjára

Újabb genetikailag módosított termék, egy GMO-kukorica importjára adott engedélyt az Európai Bizottság, immáron az ötödiket azóta, hogy tavaly feloldották az újabb engedélyek kiadására elrendelt tilalmat.

A kukoricát takarmányként hasznosítják majd, az engedély 10 évre szól, s mind a 25 tagországra vonatkozik. A kódjele szerint 1507-es kukoricát a Pioneer Hi-Bred International, a DuPont Co. leányvállalata, és a Dow AgroSciences egysége, a Mycogen Seeds közösen fejlesztette ki.

A bizottság közleményében jelezte: az értékesítés során a terméken fel kell tüntetni, hogy az genetikailag módosított összetevőt tartalmaz, a szigorú ellenőrzés pedig lehetővé teszi a termék útja végig nyomon követhető legyen. A bizottság legutóbb idén augusztusban engedélyezte az amerikai Monsanto cég által előállított, genetikailag módosított MON 863 kukorica importját, szintén takarmányozás céljára. Az USA-ban 2003 óta termesztik a MON 863 kukoricát, amely ellenálló a kukorica gyökerét károsító féreggel szemben.

Címkék: zöld