A kékszakállú herceg vára novemberben a Szegeden

A kékszakállú herceg vára című Bartók-operával kezdődik a novemberi bemutatók sora a Szegedi Nemzeti Színházban; a darab az operatársulat, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett közös produkciója - hangzott el a teátrum sajtótájékoztatóján.

Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett vezetője, az előadás rendezője elmondta: Bartók művei, a Fából faragott királyfi és a Csodálatos mandarin korábban nagy sikerrel szerepeltek a balett társulat repertoárján; a november 18-i bemutatóval e sor folytatódik. Az előadás Székely László díszleteivel és Földi Andrea jelmezeivel készült; a második felvonásban Bartók Táncszvitjét hallhatják az érdeklődők, amely izgalmas lezárása lesz a kemény és fajsúlyos drámának – tette hozzá a rendező.

Az operát Selmeczi György és Kardos Gábor vezényli. A színház következő bemutatója november 26-án Kellér Dezső-Horváth Jenő-Szenes Iván zenés bohózata A szabin nők elrablása lesz, amelyet Megyeri Zoltán rendez. Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház direktora kiemelte, hogy a társulat november 16-án és 17-én Lengyelországban vendégszerepel.

A szegediek a nemzetközi színházi találkozón az Isten Veled, XX. század! című összeállítással lépnek színpadra, amelynek keretében Mrozek A nyílt tengeren című abszurd színművével és Enquist A nap huszonötödik órája című darabjával lép a közönség elé. A turné során a színház jelmez- és díszlettervezőinek alkotásaiból láthatnak kiállítást az érdeklődők. A Hamupipőke című vígoperát – az egyik szereplő megbetegedése miatt – az előzetes műsortervtől eltérően nem a jövő hónapban, hanem májusban láthatja a közönség – mondta a direktor.

Címkék: Magazin