A tavaszi fesztivál fókuszában Bartók és Mozart

Bartók és Mozart születésének jubileuma alkalmából a két zeneszerző életműve áll a Budapesti Tavaszi Fesztivál jövő évi programjának középpontjában - közölték a szervezők.

A március 17-én nyíló rendezvénysorozat 60 helyszínen 120 programot kínál – mondta Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója a felújított Festetics Palotában. Schiffer János főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a fesztivál hídszerepet töltött, tölt be Magyarország és Európa, kelet és nyugat között, mint ahogy Bartók Béla is, aki a keleti szláv zenét ötvözte a modern nyugat-európaival. A jövő évi fesztivál a két zeneszerző születésének jubileuma köré szerveződik: Bartók Béla 125 éve, Wolfgang Amadeus Mozart 250 esztendeje született.

Az események sora egy Bartóknak ajánlott mű budapesti bemutatójával kezdődik: Eötvös Péter vezényli saját zongoraversenyét, amelyet egy svájci zenekar, a Suisse Romande ad elő a Budapest Kongresszusi Központban. Az április 2-i zárókoncerten, a Royal Philharmonic Orchestra műsorának élén egy Mozart-mű, a Figaro házassága nyitánya csendül fel, szintén a kongresszusi központban.

A fesztiválon Mozart összes vonósnégyese összesen hat estén, hat különböző kvartett tolmácsolásában hallható. Az operabarátokat többek között a Mozart-maraton című esttel, azon belül három Mozart-dalművel (Figaro házassága, a Cosi fan tutte, Don Giovanni), valamint a Három bibliai történet című szerzemény bemutatójával várják; utóbbi előadást Alföldi Róbert rendezi.

A Béjart Ballet Lausanne a Mozart- és Queen-zenére koreografált Ballet for Life című előadással vendégszerepel, míg a Budapesti Operettszínház a Mozart! című musicalt játssza és Menyasszonytánc címmel klezmer-musicalt mutat be.

A Petőfi Irodalmi Múzeum “Mozartiada” címmel rendez programot, a Budapesti Fesztiválzenekar vendége Lang Lang kínai zongorista lesz, a Győri Balett a Sacre című produkcióval jelentkezik.

A kiállításokat, templomi koncerteket, népzenei programokat is magában foglaló 26. Budapesti Tavaszi Fesztivált a “Vendégünk egy város” sorozatban Szentendre köszönti.

A vidéki fesztiválokkal kísért fővárosi programsorozat fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök, védnöke Kolber István tárca nélküli miniszter, Demszky Gábor főpolgármester és Bozóki András kulturális miniszter.

Címkék: Magazin