Rácz Jenő védett

Az egészségügyi miniszter információi szerint a neki beadott oltóanyag száz százalékosan hatékony a H5N1-es vírus ellen.

A miniszter az MTI-nek elmondta: bebizonyosodott, hogy egyértelmű az oltóanyag hatékonysága. Adataik alapján a vakcina száz százalékos védelmet nyújt. Az adatokról délutáni sajtótájékoztatón részletes tájékoztatást adnak.

Batiz András kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy péntekre derül ki teljes bizonyossággal: védettséget nyújt-e az embereknek a magyar oltóanyag a H5N1-es vírus ellen. Elmondta azt is, komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag iránt. Az érdeklődők között említette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Indonéziát, Fülöp-szigeteket, Ukrajnát, Oroszországot és Mongóliát. Arról nincsenek becslések, hogy mekkora bevételt hozhat az adagonként várhatóan 5-6 dollárba kerülő oltóanyag forgalmazása. A bevételen osztozni fog az állam és a gyártó cég. A magyar állampolgárok viszont ingyenesen jutnának a vakcínához.

Batiz András megerősítette: az oltóanyag kifejlesztése lehetővé tette, hogy ha esetleg kialakul a vírus emberről emberre terjedő mutációja, akkor az ellene hatásos védőoltás legyártásának ideje hónapok helyett csak heteket vesz majd igénybe.

Szeptember 26-án Rácz Jenő egészségügyi minisztert, Bujdosó László tiszti főorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat oltották be elsőként azzal a kísérleti vakcínával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon. További mintegy 100-150 egészségügyben dolgozó önkéntes is megkapta az injekciót. Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szóvivője hétfőn az MTI érdeklődésére elmondta: amennyiben valakit beoltanak az elölt változattal – ez történt meg három hete -, a vérében megjelennek a vírus részecskéi, amelyre a szervezet immunrendszere ellenanyagot termel. Ennek az ellenanyagnak a kimutatását jelentette be most a kormányszóvivő és a miniszter.