Kulturális bizottság: csontvázzal fogadták a minisztert

Novemberre elkészül a nemzeti kulturális stratégia munkaanyaga – mondta el Bozóki András az Országgyűlés kulturális és sajtó bizottságának keddi ülésén. A meghallgatásról távoztak az ellenzéki képviselők, akik közül ketten egy csontvázzal fogadták a szakminisztert.

Punks Not Dead – És mi lesz a magyar kultúrával? feliratú pólóba bújtatott csontvázat hozott a parlament szakbizottságának két fideszes tagja a kulturális miniszter keddi meghallgatására. Vitányi Iván (MSZP) bejelentette, hogy elhagyja az üléstermet, amíg ki nem viszik a csontvázat. Távozása után frakciótársai követték őt, ám néhány perc múlva a két ellenzéki képviselő kivitte a teremből a csontvázat, és a szocialista honatyák visszatértek.

Bozóki ezt követően közölte: a nemzeti kulturális stratégia munkaanyaga “mindenképpen a tél vége előtt publikálható állapotba kerül”. A tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás óta nem készült Magyarországon ilyen anyag. A szakminiszter lényegesnek nevezte, hogy a kultúráról parlamenti ciklusokon átívelő gondolkodás alakuljon ki, amelynek nincs pártpolitikai jellege.

“Egy pillanatig sem állítjuk, hogy a kultúra terén minden a legnagyobb rendben van” – mondta arról beszélve, hogy a költségvetésben általában előnyt élveznek a gazdasági, egyensúlyi szempontok, lényegesnek nevezve, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tervben “elhelyezzük a kulturális szempontokat.”

Az ülésen több ellenzéki képviselő is bírálattal illette a szaktárca munkáját. Halász János (Fidesz) például azt kérdezte, “miért mulasztják az időt” felvetve, előbb a mindennapi problémákat kellene megoldania a tárcának, különösen akkor, amikor a kulturális élet számos szereplője vélekedik úgy, hogy baj van az idei és a jövő évi kulturális költségvetéssel is.

A miniszteri tájékoztató vége előtt kevéssel a testületi ülésről távoztak az ellenzéki képviselők.

Címkék: Magazin