EB: több oltóanyag kell

Nem elégedett az Európai Bizottság (EB) az unióban felhalmozott madárinfluenza elleni szerek mennyiségével. Osterhaus, az európai influenzaügyi tudományos munkacsoport vezetője szerint 150 millió euróra lenne szükség, hogy oltóanyagokat fejleszthessenek ki a madárinfluenza lehetséges mutációira.

Az EB azt szeretné, ha a tagállamok akkora mennyiséget halmoznának fel, amennyi szükség esetén biztosítaná lakosságuk egynegyedének azonnali gyógykezelését. Philip Tod, az EB egészségügyi biztosának szóvivője azt javasolta, hogy a kormányok segítsék a vírusellenes szerek gyártásának fokozását.

Az Eu a héten kétszer is magas szinten tanácskozik a madárinfluenza terjedéséről: kedden az uniós államok külügyminiszterei tartanak rendkívüli ülést Luxemburgban, míg csütörtökön és pénteken az egészségügyi miniszterek találkoznak Nagy Britanniában.

Albert Osterhaus hétfőn úgy vélekedett, hogy Európa jól fel van készülve a madárinfluenzás esetek elszigetelésére, azaz a nagyméretű járvány megelőzésére.

Osterhaus sürgette a kormányokat: adjanak több pénzt a gyógyszeriparnak arra, hogy már előzetesen oltóanyagokat fejlesszenek ki a lehetséges mutációkra. Szerinte ehhez 150 millió euróra lenne szükség.

Címkék: tudomány