Díjazott formák – formatervezési díjak

A 2005. Magyar Formatervezési Díj pályázat nyertesei hétfőn este az Iparművészeti Múzeumban vették át a közel 5 millió forint összértékű díjakat.

Az idén Voluscsuk András és alkotó csapata ultrakönnyű sportrepülőgépe, Fekete Zsuzsanna üvegből és betonból készített építőeleme és Gyimóthy György ruhaboltok berendezésére alkalmas rendszere bizonyult a leginnovatívabbnak.

Az immár 26 éves design díjat három nevezési kategóriában – termék, vizuális kommunikáció és diákmunka – ítélte oda a neves formatervező művészekből álló zsűri. A beérkezett legjobb munkákból kiállítás látható az Iparművészeti Múzeumban, a Design7 rendezvénysorozat részeként.

A díjat gondozó Magyar Formatervezési Tanács elnöke, Bendzsel Miklós szerint az idei pályaművek a magyar design versenyképességét igazolják vissza. Bendzsel Miklós a 21. század polihisztorainak nevezte a designereket, akik innovatív ötleteikkel változást tudnak hozni a gazdaság, a kultúra és a társadalom világában is.

Az idén 236 pályamű érkezett be, amelyekből a kétfordulós értékelés során végül 14-et választottak ki. A bírák a szépség és hasznosság mellett a termékek eladhatóságát és piaci versenyképességét is pontozták.

A vizuális kommunikáció kategóriában Simon József a PEP!, míg a Gelsei Balázs-Bieder Anikó tervezőpáros az Anthropos magazin arculatáért kaptak díjat. A Magyar Szabadalmi Hivatal különdíját Csepi Károly vehette át egy görkorcsolyaként és jégkorcsolyaként egyaránt használható sportszer tervéért. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Sípos Pétert díjazta egy olyan nyereg kifejlesztéséért, amely megkönnyíti a ló és a lovas mozgását.

Sümegi László vércukorszintmérő készülékét a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal részesítette különdíjban, a Magyar Formatervezési Tanács Baróthy Annának és Kelner Krisztiánnak ítélte oda az elismerést egy szériában is gyártható, világító álmennyezetért.
A legifjabb tervező generációtól minden évben várnak diákmunkákat is. Az idén Koleszár Ferenc növényi magvakat tartalmazó ajándéktárgya, Kocsis Hedvig csokoládébolt-arculata, Cosovan Tamás és Nagy Richárd gyantázó készüléke, Miskolczi Noémi tarot kártyája és könyve nyertek ebben a kategóriában.

A legújabb magyar formatervezett termékek mellett, azokkal egyidőben tekinthető meg a Magyar Iparművészeti Egyetem 125 éves jubileuma alkalmából rendezett “nosztalgia-bemutató” is, amelynek keretében az elmúlt évtizedek legsikeresebb magyar formatervezett tárgyait láthatja a közönség novemberi 6-ig.

Címkék: Magazin