12 millárd forint internetfejlesztésekre

A szélessávú internethozzáférést biztosító infrastruktúrák kiépítésére rendelkezésre álló pályázati források 3 milliárd forintos megemeléséről döntött a napokban a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP) Monitoring Bizottsága.

A források 10,5 milliárd forintra emelését a kevésbé fejlett régiók önkormányzatainak az előirányzott 4,6 milliárdos keretet jóval meghaladó igénye indokolta.

Magyarországon az utóbbi években a szélessávú lefedettség dinamikusan növekszik. 2004 márciusában a tízezer fő feletti lélekszámú települések lakosságának 87,9 százaléka számára volt biztosított szélessávú internet-hozzáférés, jelenleg ez az arány 92 százalék feletti.

A legjelentősebb növekedés a kisebb, három és tízezer fő közötti települések, valamint a háromezres lélekszám alatti településeken tapasztalható. Utóbbi esetében az arány még 2004 tavaszán is csak 3,7 százalék volt, míg jelenleg a legkisebb települések esetében a lakosság felének van lehetősége szélessávon internetezni.

Az európai szintre való felzárkózás és a versenyképesség növelése érdekében az IHM által készített Nemzeti Szélessávú Stratégia (NSZS) célul tűzte ki, hogy 2010-re Magyarország egész területén elérhetővé váljon a szélessávú internetszolgáltatás. E cél eléréséhez elengedhetetlen a nemzeti és európai uniós források bevonása azon kevésbé fejlett térségek fejlesztéseinek finanszírozására, ahol a szolgáltatóknak nem éri meg üzleti alapon fejleszteni, hiszen beruházásaik megtérülése nem – vagy csak hosszabb távon – volna biztosított.

Az IHM 2003-ban hazai forrásból, 2004-től uniós forrásokból tudta témogatni a szélessávú infrastruktúra-fejlesztést. A GVOP 4.4.1 kódjelű pályázat keretében a kis- és középvállalkozások, míg a GVOP 4.4.2 pályázaton önkormányzatok szerezhetnek támogatást.

Címkék: tech