Adókedvezmény lesz a kortárs képekre

Új, a kortárs képző- és iparművészeti alkotások vásárlását ösztönző adókedvezmény tervezett életbeléptetését jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök képzőművészek, galériások és újságírók előtt csütörtökön Budapesten.

A társaságiadóalap-kedvezmény a parlamenthez már benyújtott, az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosítását célzó javaslatban szerepel, és a jövő év január 1-jével lépne hatályba.

A módosítással lehetővé válna, hogy az adózó vállalkozás válasszon a jelenlegi és egy új forma között. A jelenlegi szabályozás szerint azon alkotások beszerzési értéke, de legfeljebb az adóévi beruházások értékének 1 százaléka, amelyeket a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által működtetett zsűrik művészeti értékűnek ismernek el, levonható az adóalapból.

A módosítással azonban választhatnák azt a lehetőséget is, hogy a beszerzési értéket öt év alatt vonják le az adóalapból. Ez évente azonos összegben, 20-20 százalékban történne.

Mostantól maga a befektető, beruházó, kis- és nagyvállalkozó válhat konkrét mecénássá, aki megrendelője a képző- és iparművészeti alkotásoknak.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy az állam 2003-ban az 1 százalékkal összesen mintegy 180 millió forint adóalapról, ezáltal 30-40 milliós adóról mondott le, ami semmiképp sem tekinthető nagyvonalú állami támogatásnak.

Ezt az 1 százalékot emelik most fel húszra oly módon, hogy a képzőművészeti és az iparművészeti alkotásokra fordított kiadások öt év alatt leírhatóvá válnak – tette hozzá, jelezve: ezáltal legalább egymilliárd forintra nőhet az a bevétel, amelyről az állam lemond.

A magángyűjtőket később támogatják

A következő lépésnek azt nevezte, hogy ne csak a művész és az üzleti világ, hanem a művész és a magángyűjtők közötti forgalmat, a “magánvilág mecenatúráját” is segítsék; ehhez a jelenlegi áfaszabályok áttekintésére lenne szükség. Mint mondta, erre a mostani változtatás tapasztalatai nyomán 2006 közepén, még ősz előtt érdemes visszatérni.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az elképzelésről “egy szűkebb szakmai–kormányzati egyeztetés zajlott”. Hozzátette, hogy szerinte nincs olyan művészeti szövetség, amely a javaslat ellen lenne, hiszen könnyítésről van szó.

A felszólaló művészek részéről felvetődött, hogy szükség lenne egy, a mostaninál “intimebb” beszélgetésre a szakma képviselői és a miniszterelnök között. A kormányfő válaszként közölte: örömmel fogadna egy meghívást még az ősszel.

Címkék: Magazin