Szabad a pálya az autókereskedők előtt

Október elsejétől életbe lépnek azok a rendelkezések, melyek értelmében az autókereskedők Európában bárhol üzletet nyithatnak.

A „helykorlátozási klauzula” eltörlése az egyik kulcspontja annak a szombaton életbe lépő új rendelkezésnek, mely az autóeladás és javítás liberalizálásával a verseny élénkítését és az árkülönbségek leszorítását célozza meg. (Jelenleg például egy Opel Astra 50 százalékkal többe kerül Németországban, mint a szomszédos Dániában.)

Az EU idevágó reformja már három évvel ezelőtt kezdetét vette, amikor lehetővé vált, hogy a kereskedők különböző gyártók autóit árulják. A helykorlátozási klauzulát elméletileg már ekkor eltörölték volna, de a gyártók nyomására a határidőt 2005. szeptember 30-ig kitolták. Szombattól kezdve a kereskedők bárhol Európában – beleértve az Európai Gazdasági Térségbe tartozó Norvégiát, Izlandot és Liechtensteint – viszonteladói üzletet nyithatnak.

A PriceWaterhouseCoopersnak a témában publikált minapi jelentése úgy véli, hogy az új rendelkezésnek csak „korlátozott gyakorlati hatása” lesz az autókereskedőkre nézve. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a legsérülékenyebbek várhatóan az új tagállamok kereskedői lesznek, mivel ők vannak a legkevésbé felkészülve a külső versenyre.

Címkék: autó