Kovács Kálmán szerint IT-központ lehet Magyarország

Az informatikai és hírközlési miniszter úgy véli, hogy az ágazat legnagyobb lehetősége ma a technológia társadalmasításában van. Szerinte a szélessáv kiépítettségében nagyon jó az ország, az internetezők számát tekintve azonban "kritikusan lemaradottak vagyunk".

A miniszter szerdán az IBC-Világgazdaság Új lehetőségek a távközlésben című fórumán elmondta, hogy a tárca adatai alapján a mai 14 évesek 20 százaléka még soha nem használt számítógépet, 66 százalékuk pedig nem internetezett.

A feltételekről szólva Kovács Kálmán elmondta: a moblitelefon- és internet-tarifák nominálértéken 60-70 százalékkal csökkentek, az informatikai beruházások GDP-n belüli részaránya az 1996-os 1 százalékról 14 százalékra nőtt. Az eMagyarország programnak köszönhetően pedig minden közintézménnyel rendelkező magyarországi és határon túli településre eljut az internet az év végéig.

Kitért arra, hogy a szélessávú internet bevezetésével érdemes fejleszteni az e-Önkormányzatokat, és hozzátette: 40 uniós projekt segítségével 14 milliárd forintból 900 településen vezetik be az elektronikus szolgáltatást.

Címkék: tech