Jön a Google-TV?

A világ legnépszerűbb internetes keresőjénél eddig többnyire csak a felhasználók által beküldött amatőr otthoni videókat lehetett megtekinteni, más filmeket az esetleges szerzői jogi viták miatt nem tett hozzáférhetővé az amerikai vállalat. A tervek azonban ennél merészebbek.

Az Google tényleg komolyan gondolja a saját televízió elindítását. Egyelőre azonban leginkább egy publikus mozgóképtár fogadja a látogatót a kísérleti oldalon, ahol az amatőr videósok megmutathatják tehetségüket, avagy tehetségtelenségüket.

A Google természetesen itt is profi szolgáltatásra törekszik. Ezt bizonyítja az is, hogy a Google Video szolgáltatáson keresztül – igaz, egyelőre csak kísérleti adásként – de már elérhető és nézhető egy program. A vállalat célja egyértelmű: így akarja kideríteni, hogy mekkora érdeklődés lenne televíziós szolgáltatása iránt. “Látni szeretnénk, hogy hány embert érdekelne egy internetes televízió akár önálló adásként, akár a hagyományos televíziók online kiegészítéseként is” – nyilatkozta Peter Chane, a Google Videorészleg termékmenedzsere.

A próbaképpen sugárzott műsor sajnos számos kívánnivalót hagy maga után. A kép minősége finoman szólva is rossz, ráadásul a megjelenített kép gyakran „ugrál” és felbontása is kicsi, ezért a műsor szinte élvezhetetlen. Jelenleg a Google Videónál a tartalmak még ingyenesek, ám ez hamarosan változhat, és a Google nem is titkolja, hogy pénzt szeretne kérni a video-, illetve a televíziós szolgáltatásért.

A Google egyébként már szerződést kötött az amerikai UPN televízióadóval, amelyik egyrészt örül, hogy a cég partnere lehet, másrészt óriási publicitási és reklámlehetőséget lát egy internetes televízió beindításában, és nem titkolt céllal profitálni akar belőle. Azt azonban egyelőre sem a CBS Digital Mediához tartozó UPN-nél, sem pedig a Google-nél nem akarta senki sem elárulni, hogy a két cég mekkora összeget is áldozna egy online tévé beindítására.

Hasonló kezdeményezés más internetes keresőknél is volt. Az AOL például egy ideig szombat esténként a nálunk is látható Jack és Bobby nevű tévésorozatot vetítette, míg a Yahoo – a Warner Brothers segítségével – a Supernatural című filmet adta le még a hivatalos bemutató előtt. Kérdéses azonban, hogy a Google egyrészt mennyire gondolja komolyan a tévészolgáltatás beindítását, másrészt ez milyen visszhangra talál majd a felhasználóknál.

Címkék: tech